Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Ledare: ”Det gäller att hänga med i den tekniska utvecklingen”

Björn Andersson, redaktör.

Jag hade en Volvo Amazon som första bil. Den kunde man växla utan att behöva koppla om man hade rätt motorvarv. Det blev lite av en sport. Under motorhuven kunde jag se förgasare, tändstift, batteri, luftfilter och annat. Med lite tålamod kunde man på den tiden laga mycket själv. På min bil i dag ser man i stort sett bara ett plastlock under huven. Så det bästa är att stänga igen.

Tekniken har gått framåt och nu har elbilar en stor del av marknaden. För yrkesprogrammen gäller det att hänga med i den tekniska utvecklingen och i annan samhällsförändring. Det är en orsak till de förändringar som har införts från det här läsåret.  

Ändringarna i fordons- och transportprogrammet hänger ihop med den snabba digitala utvecklingen i branschen. 

Vård och omsorg hör till de program som ändras mest. Det blir mer sammanhållet och ska på ett bättre sätt ge kunskaper som behövs som undersköterska. 

Frisörläraren Bitte Håf har tränat rakning hela sommaren. Hon är redo nu när hantverksprogrammet även ska utbilda barberare.

Det är som att lära sig prata franska, man måste hålla igång hela tiden för att bli bra, säger hon. På tal om franska, en gång hade jag en Renault. Men det är en annan historia.

Välkommen till ett nytt nummer av Yrkesläraren och till ett nytt läsår. Nu kör vi!