Sök

Elever och lärare bygger Ishotellet

Yrkesläraren Jonas Anderstedt inne i Ishotellets lager med stora isblock. Sviten med dubbelsäng heter Monstera och har skapats av Nina Kauppi och Johan Kauppi. Foto: Asaf Kliger och privat.

Byggmaterialen är lite annorlunda för yrkesläraren Jonas Anderstedt och elever på Norrköpings lärlingsgymnasium. De är 140 mil från skolan och jobbar med isblock i Jukkasjärvi. De hjälper till att bygga Ishotellet.

Yrkeslärararen Jonas Anderstedt är på Ishotellet (Icehotel) med två elever från skolan hemma i Norrköping.

– Det är en fantastiks upplevelse att få vara med om det här. Att få bygga i snö och is och att få uppleva den här miljön och fantastiska naturen. Det är erfarenhet både för mig och eleverna, säger Jonas Anderstedt, som är lärare på bygg- och anläggningsprogrammet.

Av naturliga skäl så ser ju Ishotellet lite olika ut från år till år då det måste byggas upp på nytt varje gång.

– Nu har vi precis kommit igång med en del av pelarsalen och ceremonihallen. Vi använder isblock som har sågats upp förra året och som har legat i en kylhall under sommaren.

Höga isblock

Isblocken som är 2,5 meter i höjd och har sågats ut från Torneälven i närheten av Ishotellet.

Intresset har varit stort från eleverna att få göra en del av sin apl på Ishotellet. Totalt kommer tolv elever att vara på plats. Det blir två elever åt gången i sex veckor.

Först ut är Hugo Svensson och hans kompis Pontus Andersson. De håller på att bygga formar i trä som ska fyllas med snö.

– Det är kul och spännande att vara här. Än så länge har det inte varit så svårt byggtekniskt men det kommer nog. Det är lite ont om snö så snökanonerna är igång och gör konstsnö, säger Hugo Svensson.

Turism

Jonas Anderstedt har planer på att utvidga samarbetet mellan Norrköpings lärlingsgymnasium och Ishotellet.

– Tacken är att vi ska fortsätta med bygg och utvidga med elever från hotell- och turismprogrammet. Två av våra lärare ska komma hit framöver. En från hotell- och turism och en från bygg- och anläggning som kan avlasta mig, säger Jonas Anderstedt.

LÄS ÄVEN

Magnus elever målar i Italien