John har nått sin dröm efter tuff skolgång

John Johansson är redo för arbetslivet efter att ha gått ut gymnasiet trots en del inlärningssvårigheter. Han berömmer läraren Anders Lindell som har hjälpt till att prioritera bland alla skoluppgifter. Foto: Martin Palm

John Johansson njuter av sommarlovet. Han har klarat gymnasiet efter en tuff skolgång på grund av en hjärntumör som han fick redan som fyraåring.
Yrkesläraren Anders Lindell lyfter han fram som extra viktig.
– Han hjälpte mig att hinna med allt, säger John Johansson.

Skolan har inneburit många utmaningar för John Johansson. Behandlingarna mot en hjärntumör har lett till inlärningssvårigheter och hjärntrötthet. Värst var det under de första skolåren. I högstadiet och i gymnasiet gick det bättre. Och det var en minst sagt glad John Johansson som sprang ut som student från Transportgymnasiet Syab i Kalmar till sommaren. Han hade både klarat gymnasiet och tagit körkort för bil, tung lastbil, truck och hjullastare. En dröm hade blivit verklighet.

Nu söker han jobb och han har ett par intervjuer på gång.

– Jag vill jobba med något rejält inte paketutlämning. Köra sopbil är spännande eller att jobba med spolbilar som jag gjorde på praktiken, säger John Johansson när jag ringer honom under sommarlovet.

Mentorn och yrkesläraren Anders Lindell har betytt mycket för John Johansson.

– Han hjälpte mig att prioritera så att jag hann med allt.

Piggast på morgonen

I en artikel på Barncancerfondens hemsida framgår att Johns största svårigheter har varit problem med arbetsminnet och hjärntrötthet. Anders Lindell och John Johansson har därför lagt upp arbetet i korta pass med vila emellan. De har också lagt till exempel övningskörning på morgnarna, då John är som piggast.

– Anders har varit ett jättestöd som hela tiden hjälpt mig framåt och kämpat för att jag ska klara körkorten. Det har tagit tid, men han har sett vad jag behöver fokusera på och vad jag kan släppa. Till exempel valde vi att släppa körkortet för släp, säger John Johansson.

Anders Lindell upplever att John har utvecklats mycket under de tre åren på skolan.

– Han har arbetat upp sin förmåga hela tiden, både när det gäller arbetsminnet och hjärntröttheten. Han har en mycket större uthållighet nu.

Kämpat hårt

Anders Lindell poängterar att John kämpat hårt och att det tagit mycket kraft och tid att nå de fina resultat han har gjort.

– Utan Johns engagemang, driv och vilja så hade det här inte fungerat. Han har kämpat som fasen! Därför känns det så fantastiskt att få se honom springa ut från skolan i den vita mössan. Vi på skolan är väldigt stolta över att han lyckats så väl, säger Anders Lindell i Barncancerfondens artikel.

Lena Johansson, Johns mamma som även är lärare, framhåller vikten av den överlämning som skedde från högstadiet tillgymnasiet.

Det började med en noggrann överlämning från mentorerna på högstadiet till Transportgymnasiet. Sedan hade John Johansson kontinuerligt stöd av specialpedagoger och resurspedagoger bland annat i svenska och engelska. Han har fått anpassningar och stöd i form av läshjälp, datorinläsning av material, kortat läsmaterial och stöd i att resonera kring frågeställningar.

– Han har hela tiden fått stöd och hjälp utifrån var han är och har kunnat jobba i sin takt. De har visat en enorm respekt för John och inte tittat på det som är fel, utan stöttat honom i det som funkar. Och saker och ting har fått ta tid, det har varit avgörande, säger Lena Johansson.

Läs även

Mattelyft på yrkesprogram ger fler gymnasieexamen

Otillräcklig studievägledning på yrkesprogram