Sök

När det surrar ovanför skallen

"Först tror jag att det är en enorm humla precis över mitt huvud men snart ser jag grannen som skrattar på andra sidan staketet."

Plötsligt är det något i luften som surrar. Först tror jag att det är en enorm humla precis över mitt huvud men snart ser jag grannen som skrattar på andra sidan staketet. Han leker med sin nya drönare. Nu har han satt spionprogrammet på mig som objekt.

Drönartekniken kan också användas mer seriöst. Yrkesläraren Daniel Kvist under­visar med hjälp av drönare på naturbruksprogrammet. Från luften kan han och eleverna avgöra näringsbehovet för olika grödor. Utifrån det kan de ta beslut om det behövs mer gödsel eller inte. Ett av flera användningsområden med den nya tekniken inom lantbruket.

I det senaste numret berättar vi också om gymnasial lärlingsanställning på Örnskölds­viks gymnasium. Utbildningsformen blev lösningen när det industritekniska programmet nästan var nedläggningshotat. Nu har söktrycket ökat. Och yrkeslärarna behöver individualisera undervisningen mer då eleverna får med sig olika moment från sina lärlingsplatser.

"Jag måste vara flexibel när tio elever är ute på tio olika företag", säger yrkesläraren Mattias Mella. Fokus handlar om utvecklingssamtal.

Vi berättar om hur du kan få till bra samtal med eleverna. Vi ger dessutom tips inför ditt medarbetarsamtal.