Servering efterfrågad kompetens

Foto: Getty Images

Vi tittar närmare på serveringskunskap.

Skolverket säger:

Undervisningen i ämnet serveringskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i olika serveringsmetoder, bärtekniker och matsalshantverk. Den ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att utforma menyer, göra uppdukningar och bordsdekorationer samt hantera och vårda redskap och annan utrustning.

Servettkonst

Biskopsmössa, ficka, solfjäder, våg och mussla. Det är namn på olika sätt att vika servetter. Hur man gör för att lyckas få till dekorationerna går att se på Youtube och olika webbplatser.

Krossar tallrikar

Yrkesläraren Kajsa Englund låter eleverna på Realgymnasiet krossa tallrikar mot golvet. Det är ett sätt att motverka rädslor i det kommande yrkeslivet. Här kan du läsa en intervju med henne.

Fler arbetstillfällen

"Vi ser fram emot en mer normal vardag med fler arbetstillfällen och en återhämtning för vår bransch." Det sa Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande när regeringen i höst kom med beskedet att restriktioner skulle tas bort för restauranger.

Viktiga första målet

Några delar som ingår i kursen frukost och bufféservering är frukostens betydelse för välbefinnande och prestationsförmåga, frukostvanor i olika länder samt internationella frukostbufféer. Eleverna ska också få lära sig om bärteknik och avdukning och betydelsen av ansvarsfull alkoholservering, enligt kraven i det centrala innehållet.