Populärt med djur i hemmen

Foto: Getty images

Kursen sällskapsdjur 1 handlar om beteendeförändringar hos sällskapsdjur som följd av skador och sjukdomar.

Centralt med skötsel

Det centrala innehållet i kursen sällskapsdjur 1 ska behandla beteendeförändringar hos sällskapsdjur och orsaker till beteendeförändringar som följd av skador och sjukdomar. I kursen ingår även moment om daglig skötsel av olika sällskapsdjur när det gäller utfodring, tillsyn, kontroll av utrustning och rengöring. (Skolverket)

Djur i var tredje hem

Var tredje hushåll i Sverige har något husdjur. Katten är vanligast med 1,4 miljoner. Därefter kommer hunden. Sedan är det ett stort hopp till akvarium med 81 000. Därefter följer kanin, fågel och hamster, visar siffror från Agria djurförsäkring.

Som hund och katt

Katter och hundar går inte ihop och katter har nio liv. Det är ett par myter som Moderna djurförsäkringar tar upp på sin hemsida. Hundar och katter som får vänja sig vid varandra tidigt brukar fungera utmärkt ihop skriver, försäkringsbolaget. Katter är oftast tåliga ”men de klarar sig inte alltid”. Någrafaror är trafiken, dåligt foder, elektronik och vilda djur.

Växande bransch

Intresset för att arbeta i djurbranschen har ökat på senare år. I dag arbetar drygt 20 000 personer med djur i omkring 7 000 företag. Den största ökningen har skett inom djursjukvård och omvårdnad, såsom trimning, rehabilitering och inkvartering. Det meddelar Djurbranschens yrkesnämnd som är ett nätverk för att främja utbildning och rekrytering till arbete med djur. Lantbruksdjur och häst ingår inte i nätverket.

Blandras vanligast

Totalt finns det över 950 000 hundar registrerade i Sverige. Den vanligaste hunden är blandrasen därefter kommer labrador, schäfer, golden retriever och jack russel terrier. Hundar i Sverige registreras hos Jordbruksverket. Pandemin, då många jobbar hemifrån, har ökat intresset för att skaffa hund.