Magnus bedömer mekaniker i Yrkes-SM

Magnus Samuelsson är till vardags lärare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Foto: Oskar Omme.

Yrkestävlingar är viktiga för att locka ungdomar att söka yrkesprogram. Det säger Magnus Samuelsson, som är huvud­domare på Yrkes-SM i vår och även dömt i internationella tävlingar.

Efter en tids uppehåll på grund av pandemin är det åter dags att dra igång med yrkestävlingar. Yrkesläraren Magnus Samuelsson kommer att vara huvuddomare på Yrkes-SM i Växjö i vår. Det blir tredje gången som han dömer i SM. På sin meritlista har han även domare i ”Heavy truck maintenance” under Yrkes-EM i Göteborg, Budapest och Graz. Och år 2023 blir han huvuddomare när Yrkes-EM avgörs i St Petersburg.

Kan man märka om några elever är lämpade för att delta i yrkestävlingar i gymnasiet? 

– Det handlar främst om att ha ett starkt intresse. I den gren som jag bedömer handlar det om att kunna vara fokuserad vid felsökning i el och mekanik. Man måste också kunna följa instruktioner, svarar Magnus Samuelsson, som är lärare på fordons- och transportprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

Vilket är syftet med yrkestävlingar?

– Det är bra tillfällen för att synliggöra hur många olika yrken det finns och att man inte behöver vara särskilt gammal för att vara bra i ett yrke. Det är unga människor som tävlar. I Yrkes-SM är maxåldern 21 år och i Yrkes-VM 22 år. Ungdomar i publiken kan då tänka att "det där kan vara jag om några år".

Kan tävlingarna locka fler att söka yrkesprogram?

– Absolut, publiken på Yrkes-SM består av många högstadieelever som kanske funderar på vilka program de ska söka.

Magnus Samuelsson

Ålder: 32 år.
Bor: Gävle.
Yrkesbakgrund: Lastbilsmekaniker. Yrkeslärare sedan 2014.
Bästa med lärarjobbet: Det är kul att jobba med ungdomarna och utmaningarna tar aldrig slut. För mig är det också ett sätt att ständigt utvecklas. Något som är svårt nu är att ordna apl-platser då många företag är underbemannade och inte har tid med att ta emot elever. Jag har hand om 20 elever och nu har jag lyckats få ut alla.
Gör på fritiden: Tränar mycket. Brasiliansk Jiu-jitsu, undervattensrugby och så dyker jag en del.

Hur blev du utvald till domare?

– Det var en kollega som tipsade om mig inför Yrkes-SM i Malmö. De ringde från Transportföretagen och frågade om jag ville testa. Sen blev jag fast då det var så kul.

Vad är det som lockar?

– Det är intressant att förbereda tävlingsuppgifterna och beräkna hur lång tid de olika momenten kommer att ta. Det är också utmanande att göra protokoll för bedömning. Men det allra roligaste är ju att se när ungdomarna tävlar. När allt bara funkar och när de sliter sig i håret men ändå jobbar på.

Vad kan det vara för uppdrag i din tävlingsklass?

– Det kan vara att kontrollera bromsar eller något i motorn. Vi kan inte ha med tunga lyft då vi inte har med någon travers. Ett uppdrag kan också vara att felsöka varför någon lampa inte lyser.

Tips för att tävla i sitt yrke

  • Ta reda på vilken del av yrket som tävlingen kommer att fokusera på och träna på de delarna.
  • I teknikeryrken behöver man vara bra på att läsa och följa instruktioner samt olika scheman i el och pneumatik.
  • Träna på engelskan i de olika yrkesbegreppen.
  • Se varje nytt moment som en ny tävling och fokusera på det moment du gör nu, inte eventuella tidigare missar.