Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Förändringar men ändå som förr

Mycket har hänt i skolan sedan åttaåringar fick sifferbetyg i hembygdskunskap, kristendomskunskap och andra ämnen.

Björn Andersson, redaktör.

Plötsligt när jag rensade i en byrålåda så dök mitt gamla betyg från klass två upp i röran. Det blev som en resa tillbaka i tiden och en lite smärtsam påminnelse om hur gammal jag är. Jag har tydligen fått betyg i ett ämne som heter hembygdskunskap. Ingen aning om vad jag lärde mig där men jag hade bevisligen mitt högsta betyg i det ämnet, en fyra.

Längre ner i dokumentet stod det ordning och uppförande. Här hade min lärare bara gjort sneda streck. Hoppas att det inte var streck för underkänt utan att hon inte bedömde oss på dessa områden.

Nåja, mycket har hänt i skolan sedan åttaåringar fick sifferbetyg i hembygdskunskap, kristendomskunskap och andra ämnen.

En förändring som väntar i höst är att nya ämnen och inriktningar införs på flera yrkesprogram. Inriktningen frisör kommer att få ett större inslag för barberare och ämnet naturturism införs på naturbruksprogrammet för att ta två exempel.

Vi har besökt lärare på vård- och omsorgs­programmet om nyheterna där. De talar dock om att det blir lite av en tillbakagång. Till hur det var förr!

Hoppas att du gillar årets första nummer av Yrkesläraren. Och hör gärna av dig med tips om vad du vill att vi ska skriva om framöver.