Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Färg form och design

Foto: Getty Images

Metoder för att utföra vanligt förekommande designtekniker på korta och långa hår är ett moment i kursen frisör 1. Exempel på andra delar är färg-, form-, design- och proportionslära inom design på korta och långa hår. Dessutom ingår hantering och vård av maskiner och verktyg samt användning av hårvårds- och stylingprodukter.

Foto: Getty Images

Mjäll på vintern

Mjäll är vanligare på vintern när luften är torrare. Men det är oklart varför vissa människor får mjäll. Det kan bero på att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns överallt på huden, skriver Vårdguiden. Huden kan då reagera med att producera fler hudflagor om man har svampen i stora mängder eller är överkänslig mot den.

Nära sex meter långt hår

Frilla är en sajt som ger inspiration om olika frisyrer, trender när det gäller skägg och vilka schampon som passar. Här kan man även läsa att det inte finns någon i världen som har längre hår än Xie Qiuping från Kina. Längden är över 5.6 meter och hon har sparat sedan hon var 13 år.

Foto: Getty Images

Lockande tänger

Föregångaren till dagens locktång utvecklades av frisören Marcel Grateau på 1870-talet. Han skapade vågor i håret genom att linda hårslingor runt upphettade tänger. Hårtorken uppfanns på 1890-talet av frisören Alexandre F Godefroy. Tidigare var det vanligt att använda dammsugaren för att torka håret, skriver Tekniska museet.

Trendigt med skägg

Inriktningen frisör på hantverksprogrammet ska byta namn till frisör, barberare och hår- och makeupstylist. Bakgrunden är bland annat att frisörbranschen har drivit frågan om en utbildning till barberaryrket. Skolverket har beslutat om nya kurser i ämnet hantverk med barberare 2–6a samt hår- och makeupstylist 2–4. Förändringarna kommer att införas från hösten 2021.