”Marionettmamman”: Ta in föräldraperspektivet på npf!

Monika Bergeneks bok med undertiteln "Från novis till expert som NPF-förälder".

Monica Bergenek är övertygad om att hon som förälder har viktiga kunskaper att ge även de specialutbildade i skolans värld – därför har hon skrivit en bok om att ha ett barn med autism, adhd och lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

Hur upplever du att förskolan och skolan varit för din son hittills?

– Linus hade en bra förskola med heltidsresurs, men inomhusmiljön och barngruppens storlek gjorde honom uppvarvad och han åt dåligt och hade svårt att delta. När han kom till särskolan med liten barngrupp, hög kompetens om hans funktionsnedsättningar och en tydlig miljö gick allt bättre.

Berätta om din bok ”Marionettmamman”!

– När Linus var två och nyss fått epilepsi startade jag min blogg, som självterapi och för att kanske kunna hjälpa andra i liknande situation. Jag skrev om mina tankar och känslor genom hela diagnosresan och beskrev allt jag lärde mig via habiliteringen, men även om en utmanande annorlunda vardag, om högtider, om att resa, om den snåriga vägen till en bra skolstart, om syskonets situation … En del av detta är nu samlat i boken ”Marionettmamman”, som jag ville ge ut för att öka kunskap och förståelse för barn med autism brett ute i samhället, även i skolans värld. I dag missförstås de lätt som ouppfostrade eftersom autism inte syns. Jag tror boken kan fylla olika funktioner för olika personer. En förälder i liknande situation kan säkert få tips eller bara få känna igen sig och känna sig mindre ensam. Pedagoger får ta del av ett föräldraperspektiv men förhoppningsvis även nya infallsvinklar och kunskap om autism.

Du har även gjort en gratis digital föreläsning som finns på Youtube?

– Där berättar jag om favoritverktyg i vardagen och försöker beskriva hur vardagen är som npf-förälder. Den innehåller även en kunskapsdel om autism. Här har jag med exempel från andra barn för att visa på hur olika det faktiskt kan vara!

Mer från Monica Bergenek

Bloggen där allt började: marionettmamman.com

Instagramkonto: marionettmamman

Här hittar du Youtubeföreläsningen.

LÄS ÄVEN

Gymnasielyft med SPSM-stöd – nu sprids lugnet på fordonsprogrammet

Personliga relationer viktigare än alla verktyg

Augustsson: Gillar vi verkligen olika?

”Man måste­ vara en special­pedagogisk detektiv”