Hej! Genom att använda webbplatsen godkänner du vår integritetspolicy.

Läraren logotype Till startsidan
Sök
Logotyp för Specialpedagogik Till startsidan
Ges ut av Lärarförbundet
Yrkesläraren
  • Ämnesläraren – Svenska, språk mm
  • Ämnesläraren – Matematik, NO mm
  • Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen
Grundskolläraren Specialpedagogik Fritidspedagogik Förskolan Chef & Ledarskap Folkhögskolan

Meny

  • Om Specialpedagogik
  • Annonsera
  • Integritetspolicy
  • Nyhetsbrev
  • Sök Sök på Läraren.se

Redaktionen

  • Porträtt av Kjell Häglund
    Kjell Häglund

    Redaktionschef

    072-506 86 06
  • Porträtt av Hampus  Hagman
    Hampus Hagman

    Digital redaktör

    070-849 59 57
  • Porträtt av Markus Thunberg
    Markus Thunberg

    Digital chef

    070-922 19 51
  • Porträtt av Michael Jonsson
    Michael Jonsson

    Chefredaktör

    073-385 24 64

Välkommen

Här kan du som är medlem i Lärarförbundet logga in för en personligare läsupplevelse. Använd ditt mobila bank-id. 

Bli medlem i Lärarförbundet

Gör som 232 000 kollegor och bli medlem i Lärarförbundet. För dig som är behörig lärare – oavsett skolform. 

Bli medlem idag

Snyggt! Nu får du ett personligt flöde

För att ändra inställningar är det bara att gå in på Mina val.

Vad kul att du gillar det vi skriver

För att läsa den här artikeln behöver du vara medlem i Lärarförbundet. Läs mer om medlemskapet på Lärarförbundets webbplats. 

Bli medlem i Lärarförbundet

Gör som 232 000 kollegor och bli medlem i Lärarförbundet. För dig som är behörig lärare – oavsett skolform. 

Bli medlem idag

”Alla HVB-hem borde ha en specialpedagog!”

Specialpedagogik Att HVB-hem har anställda specialpedagoger hör inte till vanligheterna, men Emma Bronnvall på halländska Slättelynga Gård är en av dem, och hon jobbar i tätt sam­arbete med hemmets enhetschef Henrik Prahl.

Dags att införa psykisk hälsa på skolschemat

Elevhälsa Undervisning i psykisk hälsa bör vara en obligatoriskt del av läroplanen. Det anser sju av tio vuxna som tillfrågats i en ny Novusundersökning.

Hyllad konstnär – men bara D i bild

Porträtt Maxi Svensson: Det känns rätt meningslöst när man kommer dit och ska lära sig hur man blandar olika färger.

SPSM i ny satsning på punktskrift i skolan

Särskilt stöd Nu ska det bli ordning på utbildningen i punktskrift för barn och elever med svår synnedsättning eller blindhet. SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten, har fått i uppdrag att koordinera utbildningen och även bygga kontaktnät över hela Sverige.

Skolverket: Särskilt stöd sätts in för sent

Särskilt stöd Fortfarande kommer särskilt stöd in alldeles för sent i grundskolan. Det menar Skolverket, som tagit fram nya siffror.– Problemet är inte lärarna, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Sätter ni stopp för barnens krigslekar? Gör inte det!

Forskning Barns action- och krigslekar väcker ofta motstånd – inte minst i dessa tider. Men vad är det egentligen som sker när barn far fram likt superhjältar eller låtsaskrigare? Vad kan vi lära oss? Om det berättar forskaren ­Ebba Theorell i en uppmärksammad ny avhandling.

Lärarlöner 2022: Så mycket tjänar specialpedagoger där du bor

Lärarlön Plus för löneökningen men minus för den låga lönenivån. Nu släpps lönestatistiken för lärare och specialpedagoger 2022. ”Det lönar sig inte att bli lärare. Lönerna måste upp”, säger Mathias Åström, förhandlingschef för Lärarförbundet.

Vi som jobbar med npf – har vi glömt känslorna?

Boktips Nicole Wolpher lever med adhd och vill lyfta känslornas betydelse. Specialpedagogen Margot Zakariasson har läst hennes bok som ger insikter och perspektiv på unga med funktionsvariationer.

Äntligen satsning på resursskolan – men med frågetecken

Särskilt stöd Resursskolornas förutsättningar ska förbättras. Det meddelar regeringen som nu lägger fram flera förslag, från förtydligade tilläggsbelopp till införande av resursskolan i skollagen.

Specialpedagogisk gymnasieledning – lyssnar in alla

Samarbete Efter otaliga organisationsförändringar på ESS-gymnasiet i Stockholm präglas verksamheten nu av samarbete på alla plan. ”Alla sitter i båten och ror, ingen står kvar på bryggan och tvekar”, säger specialpedagogen Anette Karlsson.

Gerland: Om samhället är vi – varför ger vi oss inte resurser?

Krönika Gunilla Gerland tycker att all retorik om att folk borde skärpa sig leder åt fel håll. Om människors behov och samhällets service inte matchar är det kanske servicen som ska förändras och inte behoven.

Så kan skolan stötta elever med tourettes

Särskilt stöd Barn och unga med tics kan ha Tourettes syndrom, och få stora svårigheter i skolan. Via ett seminarium har BUP Forsknings- och utvecklingscentrum i Stockholm slussat kunskap vidare till skolpersonal.

Mattelyft när lärarna flyttade ut teorin till verkstaden

Pedagogik Byggeleverna på Vallentuna gymnasium har teorilektioner i verkstaden eller i angränsande klassrum. ”De känner sig tryggare och presterar bättre”, säger byggläraren Urban Eriksson, som nu utbildar sig till specialpedagog.

Personliga relationer viktigare än alla verktyg

Mina verktyg ”Systematiskt relationsarbete” – så formulerar Henrik Hellmin, specialpedagog på Barkarbyskolan i Järfälla, sin viktigaste metod.

Special: Från revirstrid till samsyn

Så löste de samarbetet mellan specialpedagog och lärare

Specialpedagogik Många specialpedagoger möts av lärarkritik för att de ”lägger sig i undervisningen”. På S:ta Gertruds skola i Västerås satte specialpedagog och rektor i gång ett arbete för ökad samsyn som gav resultat.

Konflikten mellan professionerna beror ofta på organisationen

Forskning Specialpedagog och elevhälsoteam organiseras ofta i ett stuprör vid sidan av övrig verksamhet. Men för ett fungerande samarbete krävs samsyn och naturliga kontakter i det dagliga arbetet, förklarar forskaren Ulf Blossing.

Tydligt ledarskap viktigt när insatser ska sättas in

Specialpedagogik Ska eleven gå iväg med specialläraren eller jobba med specialpedagogens uppgifter inne i klassrummet? Den sortens vägval måste baseras på elevens behov. Det är viktigt att rektor kan stå upp för elevhälsans bedömning, menar Frödingskolans rektor Kristin Andersson.

Tvångstankar i skolan

Ingen ser eleverna med tvångssyndrom

Elevhälsa Lena Nilsson arbetar med skolfrågor på Svenska OCD-förbundet, som nyligen lanserat ”Se OCD i skolan”, ett informationspaket riktat till lärare, specialpedagoger, fritidspersonal och elevhälsa.

OCD i skolan: Andra drabbade är bästa stödet

Elevhälsa Nätverket OCD-hjälpen är ett ovärderligt stöd för drabbade. Det drivs av Annkatrin Noreliusson, som i sin vardag som anhörigcoach möter många oroliga föräldrar som svikits av skolan.

”Skolan måste ­agera snabbare och hjälpa elever med OCD”

Elevhälsa Det tar i snitt tre år från symtom till diagnos – en evighet i ett barns liv. Professor David Mataix-Cols forskar om tvångssyndrom­ och understryker skolans centrala roll.

Mamma till barn med OCD: ”Skolan var en katastrof”

Elevhälsa Barn med adhd har numera inte bara systematisk rätt till skolstöd utan möts också av bred förståelse – medan barn med OCD och deras föräldrar ofta kämpar ensamma mot total okunskap. Här är en sådan berättelse.

Inkluderingens kris

Nödrop från ett ­anpassat klassrum

Inkluderingens kris Att vilja men inte kunna. Ska man verkligen ­behöva ha det som dominerande yrkeskänsla? ­Gymnasieläraren Linda Bönström vill ha mycket mer hjälp av många fler specialpedagoger.

Nyhetsbrev från Specialpedagogik

Få nyheter och inspiration för specialpedagoger till din inkorg.

Ta del av vår integritetspolicy

Konsten att ge varje elev chansen

Likvärdighet Alla elever ska ha tillgång till lärande och gemenskap under hela skoldagen, även på rasterna. Därför har tillgänglig lärmiljö blivit ett av de viktigaste begreppen både inom skolutveckling och ute i klassrummen.

Här finns kunskap och verktyg om tillgänglig lärmiljö

Likvärdighet Det finns många resurser för dig som vill veta mer om tillgänglig lärmiljö och hur den kan skapas. Vi har samlat några bra lästips här.

Idrottshallen som lärmiljö

Inkludering Skolforskningsinstitutet har kommit med en ny sammanställning om tillgängliga lärmiljöer i idrott. En som har många tankar kring detta ämne är idrottsläraren Alexander Skytte.

”Marionettmamman”: Ta in föräldraperspektivet på npf!

Fackböcker Monica Bergenek är övertygad om att hon som förälder har viktiga kunskaper att ge även de specialutbildade i skolans värld – därför har hon skrivit en bok om att ha ett barn med autism, adhd och lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

Gymnasielyft med SPSM-stöd – nu sprids lugnet på fordonsprogrammet

Lärmiljö Bromangymnasiet i Hudiksvall tog hjälp av Specialpedagogiska skolmyndigheten för att få eleverna att tillgodogöra sig undervisningen. Så här skapades en framgångshistoria.

Bli medlem i Lärarförbundet!

För dig som är behörig lärare – oavsett skolform.

Lärarförbundet – bli medlem

Augustsson: Gillar vi verkligen olika?

Krönika Den som inte hör till normen kan lätt hamna i utanförskap, bland vuxna precis som bland barn, skriver Eva Augustsson, lärarutbildare inom specialpedagogik.

”Man måste­ vara en special­pedagogisk detektiv”

Annat Författaren och specialläraren Margareta Lundkvist har blivit en hyperaktiv pensionär, är flerfaldigt bokaktuell och driver Facebookgruppen ”Autismpedagogik i vardagen”. Nu håller hon på att summera sitt liv.

Årets sista boktips från Specialpedagogik

Recensioner Vi har hittat läsvärda böcker om bland annat sexualitet och hemmasittare.

Inspirerande om specialpedagogers samarbete med klasslärare

Recensioner I Finland planerar ofta speciallärare och klasslärare lektioner tillsammans. Kan det vara ett sätt att samarbeta också i Sverige?

Diktera mera – specialpedagogtips på hjälpmedel

Mina hjälpmedel På naturbruksgymnasiet Uddetorp finns många elever med ett brinnande intresse för lantbruk, men desto mindre för att läsa och skriva. Specialpedagog Johanna Johansson berättar om de viktigaste verktygen de får tillgång till.

När det kokar över – hur får man avvisa elever?

Anmälningar När läraren Patrik i ”Bonusfamiljen” fysiskt släpade ut en elev i korridoren uppstod en diskussion om rätt och fel i svenska tv-soffor och lärarrum. Vi låter en utbildnings­jurist och en specialpedagog reda ut begreppen!

Bli medlem i Lärarförbundet!

För dig som är behörig lärare – oavsett skolform.

Lärarförbundet – bli medlem

”Elevhälsoarbetet börjar i klassrummet”

Specialpedagogik 24 nedslag från Skolinspektionen, täta rektors­byten … men Malmsjö skola i Botkyrka fick ordning på allt – med elevhälsan i fokus. Tre av nyckelpersonerna berättar hur de gjorde.

Tydligt ledarskap viktigt när insatser ska sättas in

Specialpedagogik Ska eleven gå iväg med specialläraren eller jobba med specialpedagogens uppgifter inne i klassrummet? Den sortens vägval måste baseras på elevens behov. Det är viktigt att rektor kan stå upp för elevhälsans bedömning, menar Frödingskolans rektor Kristin Andersson.

Konflikten mellan professionerna beror ofta på organisationen

Forskning Specialpedagog och elevhälsoteam organiseras ofta i ett stuprör vid sidan av övrig verksamhet. Men för ett fungerande samarbete krävs samsyn och naturliga kontakter i det dagliga arbetet, förklarar forskaren Ulf Blossing.

Så löste de samarbetet mellan specialpedagog och lärare

Specialpedagogik Många specialpedagoger möts av lärarkritik för att de ”lägger sig i undervisningen”. På S:ta Gertruds skola i Västerås satte specialpedagog och rektor i gång ett arbete för ökad samsyn som gav resultat.

Debatt: BUP behöver ta ett större ansvar i skolan

Särskilt stöd Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, sviker sitt ansvar för eleverna de utreder, när de ofta lämnar skolan i sticket med en diagnos men utan verktyg, anser specialpedagogen Jens Jörnborn.

Senaste boktipsen från Specialpedagogik

Recensioner Fem böcker om bland annat nyanlända, autism och dyslexi som kan vara användbara för dig i ditt jobb.

Bli medlem i Lärarförbundet!

För dig som är behörig lärare – oavsett skolform.

Lärarförbundet – bli medlem

Hitta rätt språknycklar i särskolan

Böcker Att få en vän. Vara ihop. Känna sig arg eller ensam. Sånt är inte lätt att prata om. Med boken ”Petter hjärta Ellen” ger två specialpedagoger lärare och elever i särskolan hjälp på vägen.

Det är inte autism som gör unga män till ”incels”

Psykologi Människor med autism sammankopplas orättvist med incel-rörelsen, skriver Specialpedagogiks krönikör Gunilla Gerland.

Skolan som storsatsar på specialpedagoger

Specialpedagogik Tappströmsskolan på Ekerö utanför Stockholm har fyra specialpedagoger och flera som arbetar som speciallärare. En medveten satsning som dessutom minskar konflikterna mellan olika yrkeskategorier.

Räddning på väg för Lunaskolorna?

Särskilt stöd Förra veckan kom beskedet som chockade föräldrar och elever. Resursskolorna Luna Södra och Luna Bromma samt Svedenskolan i Solna läggs ner. Vi pratar med drabbade och politiker – här är läget just nu.

Pixelbrus hjälper mot koncentrationsproblem

Forskning En ny svensk-norsk studie indikerar att barn med koncentrationssvårigheter får hjälp av ”pixelbrus”, alltså flimmer, på skärmen när de ska lösa en uppgift.

Varför pratar skolan allt oftare om ”etisk stress”?

Recensioner När resursbrist krockar med engagemang hos personer som jobbar med människor kan de drabbas av "etisk stress". En nyutkommen bok förklarar fenomenet och ger tips om hur man kan hantera det.

Bli medlem i Lärarförbundet!

För dig som är behörig lärare – oavsett skolform.

Lärarförbundet – bli medlem

Dubbelt exceptionell: Hanna fick prestationsångest

Särskilt stöd Hanna, 16, ligger långt över genomsnittet när det gäller intelligens och har samtidigt autism och GAD, generaliserat ångestsyndrom. Hon berättar att hon avskydde skolan från första början.

Särskilt begåvade som behöver särskilt stöd

Särskilt stöd Barn med både funktionsnedsättning och särskild begåvning får ofta svårigheter i skolan. Special­pedagogen Pia Rehn berättar om hur skolan kan upptäcka och hjälpa dem.

Specialpedagogens favorit-appar i särskolan

Digitala verktyg Marit Lindhe är specialpedagog i särskolan och brinner för elevinflytande och dialog – här presenterar hon sina bästa hjälpverktyg i undervisningen.

Skolan som anpassar sig efter eleverna

Särskilt stöd Den traditionella lärmiljön passar inte alla. Parkskolan i skånska Teckomatorp skapade därför en speciell studieverkstad och anpassade lärmiljön till eleverna i stället för tvärtom.

”Skolan måste ­agera snabbare och hjälpa elever med OCD”

Elevhälsa Det tar i snitt tre år från symtom till diagnos – en evighet i ett barns liv. Professor David Mataix-Cols forskar om tvångssyndrom­ och understryker skolans centrala roll.

OCD i skolan: Andra drabbade är bästa stödet

Elevhälsa Nätverket OCD-hjälpen är ett ovärderligt stöd för drabbade. Det drivs av Annkatrin Noreliusson, som i sin vardag som anhörigcoach möter många oroliga föräldrar som svikits av skolan.

Bli medlem i Lärarförbundet!

För dig som är behörig lärare – oavsett skolform.

Lärarförbundet – bli medlem

Mamma till barn med OCD: ”Skolan var en katastrof”

Elevhälsa Barn med adhd har numera inte bara systematisk rätt till skolstöd utan möts också av bred förståelse – medan barn med OCD och deras föräldrar ofta kämpar ensamma mot total okunskap. Här är en sådan berättelse.

Ingen ser eleverna med tvångssyndrom

Elevhälsa Lena Nilsson arbetar med skolfrågor på Svenska OCD-förbundet, som nyligen lanserat ”Se OCD i skolan”, ett informationspaket riktat till lärare, specialpedagoger, fritidspersonal och elevhälsa.

Stöd redan i förskolan viktigt för dyslektiker

Särskilt stöd I dag den 7 oktober uppmärksammas Världsdyslexidagen. Forskning visar att insatser redan i fyraårsåldern gör störst nytta för barn med läs- och skrivsvårigheter.

Nytt SPSM-paket för tidiga stödinsatser

Särskilt stöd SPSM:s nya studiepaket stöttar kring hur skolor kan arbeta med garantin för tidiga stödinsatser och poängterar vikten av att involvera de berörda eleverna.

Så ska elever med dubbla läroplaner hjälpas

Särskola Therese Lindahl, rådgivare­ på SPSM, har tagit fram ett nytt studiepaket för att hjälpa skolor att ge integre­rade ­ele­ver med dubbla läroplaner­ bra undervisning.

Krönika: "Vi ser bristerna men hinner inte ta tag i dem"

Specialpedagogik Specialpedagogen Eva Augustsson skriver om hur pedagogik och trädgårdsarbete faktiskt har mycket gemensamt.

Bli medlem i Lärarförbundet!

För dig som är behörig lärare – oavsett skolform.

Lärarförbundet – bli medlem

Särskild undervisningsgrupp ger bättre studiero

Studiero Specialpedagog Liselotte Rolfsdotter­ Lindström skapar studiero via en ­särskild undervisningsgrupp för ­elever från hela Karlstad.

Satsning på övergripande specialpedagog sprider sig

Särskola Lingenäs grundsärskola i Kristianstad har en ”övergripande” specialpedagog i Anna Persson, på initiativ av rektor Susanne Vildros – här berättar de om sitt nära samarbete.

Stor npf-oro inför skolstarten

Särskilt stöd Fler än sex av tio elever med npf känner stor eller ganska stor oro inför terminsstarten. Det visar en färsk undersökning från Attention, som nu uppmanar skolledare och huvudmän att agera för att få till en förändring.

Granskning: Siffrorna som visar Waldorfskolors brister

Waldorfpedagogik Fasthållningar, bestraffningar och brott mot det nationella vaccinationsprogrammet – Solvikskolan var inget undantagsfall visar Specialpedagogiks granskning av Waldorfpedagogiken.

Ekström om kraven på legitimerade Waldorflärare

Waldorfpedagogik Utbildningsministern: ”Lång tradition”.

Waldorfläraren som hoppade av: ”Jag stod inte ut”

Waldorfpedagogik Vittnar om fasthållningar av barnen och bristen på kompetens hos personalen. ✓ ”Då måste Waldorf lägga ner”

Bli medlem i Lärarförbundet!

För dig som är behörig lärare – oavsett skolform.

Lärarförbundet – bli medlem

Kändisarna som försvarar Waldorf och antroposofin

Waldorfpedagogik De är kända, högljudda och välartikulerade. Och stöttar Waldorf när det behövs.

Waldorfskolans­ svar på kritiken

Replik ”Vi är medvetna om att det kan förekomma brister, tar alla anmälningar och klagomål på stort allvar och följer upp dem enligt tydliga rutiner”, kommenterar Mikaelgårdens verksamhetsansvarige Martin Idoeta Fogelqvist.

Gerland: Metoderna sitter fast i det förgångna

Waldorfpedagogik Hela waldorfrörelsen har en otydlighet som är intellektuellt ohederlig – dags för en vitbok.

Inkluderingsdebatten är en arena för okunniga

Inkludering Inkluderingskritiker ignorerar ofta merparten av forskningen och cherrypickar en bråkdel, enligt specialpedagogen Jens Jörnborn – som erbjuder alla debattlystna en läslista över studier att pricka av.

Skolan borde klara inkluderingen bättre

Inkludering Vänta inte på diagnos! Skollagen säger att vi ska pröva anpassningar utifrån elevens svårigheter i skolan, inte utifrån vad BUP säger. ­Skolpsykolog Martin Johansson vill få upp tempot i EHT-arbetet.

SPSM fortbildar lärare som jobbar efter dubbla läroplaner

Särskola När särskoleelever undervisas i grundskoleklass är det dubbla läroplaner som gäller för läraren. SPSM har tagit fram ett studiepaket som stöd.

Bli medlem i Lärarförbundet!

För dig som är behörig lärare – oavsett skolform.

Lärarförbundet – bli medlem

Inkludering handlar om mer än diagnoser

Inkludering Till och med regeringen missuppfattar ­inkludering. Gunnlaugur Magnusson, förklarar var kunskapsglappet uppstår.

Kör mer digitalt!

Annat Camilla Andrén, specialpedagog på Hultsbergsskolan i Karlstad, vurmar för digitala hjälp­medel – och uppmanar fler att våga testa.

Föräldrarnas proteströrelse

Inkludering Staten bör bära kostnaden för anpassningar i skolan på samma sätt som för LSS. Det skulle lösa problemen och göra skolan reellt inkluderande, enligt föräldranätverket Barn i behov.

Senaste nytt

  1. Specialpedagogik

    ”Alla HVB-hem borde ha en specialpedagog!”

  2. Elevhälsa

    Dags att införa psykisk hälsa på skolschemat

  3. Särskilt stöd

    SPSM i ny satsning på punktskrift i skolan

  4. Lärarlön

    Lärarlöner 2022: Så mycket tjänar specialpedagoger där du bor

  5. Boktips

    Vi som jobbar med npf – har vi glömt känslorna?

  6. Särskilt stöd

    Äntligen satsning på resursskolan – men med frågetecken

  7. Krönika

    Gerland: Om samhället är vi – varför ger vi oss inte resurser?

  8. Samarbete

    Specialpedagogisk gymnasieledning – lyssnar in alla

  9. Särskilt stöd

    Så kan skolan stötta elever med tourettes

  10. Pedagogik

    Mattelyft när lärarna flyttade ut teorin till verkstaden

Senast från våra tidningar

Yrkesläraren

Lärare tycker till om behörighet för alla

Ämnesläraren – Svenska, språk mm

Jarnlo: Då skulle inget barn behöva gå i skolan på lovet

Ämnesläraren – Matematik, NO mm

Han tar in hela solsystemet i klassrummet

Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen

Jarnlo: Svårt att njuta av musik när man drivs in i väggen

Grundskolläraren

Radarparet får barnen att blomma

Specialpedagogik

”Alla HVB-hem borde ha en specialpedagog!”

Fritidspedagogik

Så får lärarna barnen att gå eller cykla till skolan

Förskolan

Förskollärare tipsar om barnböcker

Chef & Ledarskap

JA till nya förbundet Sveriges Skolledare

Folkhögskolan

Så har folkhögskolorna förändrats

Läraren logotype

Hör gärna av dig eller följ oss!

Vi finns på mejl, telefon och i sociala medier.

  • redaktionen@lararen.se
  • Om Läraren.se
Specialpedagogik rss flöde

Annonsera

Vill du annonsera på sajten eller i våra magasin?

Kontakta Rabalder media

Lärarförbundet logotype

Läraren ges ut av Lärarförbundet, kontakta dem för prenumerationsärenden.

Kontakta Lärarförbundet