Slöjdlärarens supersax kan användas till allt

Erica Håll kan knappt klara sig utan sin supersax. Lätt överdrift kanske, men den underlättar hennes arbete på väldigt många sätt. Foto: Privat.

Erica Håll, slöjdlärare i Vansbro kommun, har alltid sin supersax i en av förklädets många fickor. Den krånglar aldrig och passar perfekt i hennes hand.

”Jag går alltid omkring med min supersax under lektionerna. Hela dagarna. Den är verkligen bra till allt, för det är ju alltid någon tråd som ska klippas av, något som ska sprättas eller tyg som ska klippas till. Egentligen tror jag att det är en broderisax som ska användas för att klippa av små trådar.

Den här saxen är ovanligt vass – det är som att sticka en kniv i smör när man klipper och så passar den perfekt i min hand. Dessutom har den inga handtag, vilket är praktiskt. Man måste inte krångla för att sätta i fingrarna i hålen, det är bara att ta ett grepp om den.

Perfekt till gosedjur

Jag har samlat på mig många saxar av det här slaget under åren och brukar alltid känna på dem i affären innan jag köper den. Bladen måste gå tajt mot varandra, vilket de inte alltid gör.

Ett arbetsområde den är extra bra till är när eleverna syr gosedjur, exempelvis ”JingJang-gosedjur”. Det kan vara lite knepigt när man ska vända dem ut och in innan de ska stoppas. Då blir det ofta svängningar i tyget, vilket kräver att man måste klippa små små hack för att det ska bli bra.

Även eleverna vet hur bra den är och kommer ofta fram och säger lite försiktigt: ”Erica … får jag låna din supersax en stund?” Men de är väldigt noggranna med att lämna tillbaka, och högst medvetna om att jag blir galen om de använder den för att klippa i papper (skratt).”

Andra favoriter

En cirka 25 centimeter lång pincett: Väldigt bra när man ska stoppa vadd eller vända saker ut och in. Eller för att ”pilla upp” små grejer som har fastnat.

Förkläde: Ett förkläde som Erika Håll har sytt själv av en gammal jeansbyxa, med många fickor på.  Där finns det plats för en mängd nödvändiga verktyg.

Textilpenna: En fyrkantig krita som hon alltid har i fickan. Särskilt bra att använda när eleverna inte förstår förstår var de ska sy. 

Kuriosa: Erika Håll har ett trettiotal måttband i olika färger, som matchas till de kläder hon har på sig för dagen: ”Jag älskar måttband!”

Erica Håll

Ålder: 52 år.

Bor: Dala-Järna.

År i yrket: 15 år.

Arbetar på: Nederborgs skola, Myrbacka skola och Smedbergsskolan i Vansbro kommun

Utbildning: Slöjdlärarutbildningen i Umeå.

Fritidsintresse: All slags slöjd. Både hårda och mjuka material. Samt orientering.

Därför älskar jag att vara lärare: ”För att jag tycker om möten med människor, och älskar att lära ut slöjd.”

LÄS ÄVEN

Smörgåspapper räddar Ingers bildlektioner

Martins täljstöd förenklar slöjdarbetet för eleverna

Slöjdläraren om kritpennan hon inte klarar sig utan