Sök

Då börjar Skolinspektionens Waldorfgranskning

Nu inleder Skolinspektionen sin granskning av svenska Waldorfskolor och beräknas vara klar till nästa sommar.

Dokumentärserien "De utvalda barnen" på SVT fick stor uppmärksamhet – och gav också en svart bild av Waldorfpedagogiken. Nu inleder Skolinspektionen sin granskning av svenska Waldorfskolor.

LÄSTIPS: Skolinspektionen ska granska Waldorfskolor

Filmaren Jasper Lakes SVT-dokumentär ”De utvalda barnen” visade upp en mörk bild av Solviksskolan i Järna, där filmaren själv gått. Det handlar om barn som skadats fysiskt och om barn som aldrig fick den undervisning som de har rätt till.

LÄSTIPS: Skolan som inte lärde elever skriva och räkna

Under vecka 47 inleder Skolinspektionen den granskning av svenska Waldorfskolor som Läraren.se redan kunnat berätta om.
Granskningen har kommit till genom uppmärksamheten i media.

Uppgifter från media

– Vi har tagit emot uppgifter, i det här fallet från media, och det pågår en bedömning, sa avdelningschef Andreas Gydingsgård, Skolinspektionen, till Läraren.se i juni 2021.

Waldorfpedagogiken bygger på drygt hundraåriga föreställningar om bland annat änglar och att det kan vara farligt för barn att börja läsa för tidigt.

På Solviksskolan tolkade lärarna sådana teorier bokstavligt.

I dokumentären säger också Peter Friemann, dagens skolchef, att han inte kan garantera att sådana tankar är bortstädade.

Intresseföreningen Waldorffederationen har dock avvisat tanken på att lärarna bedriver någon form av andlig undervisning.

Så svarar Waldorffederationen på kritiken

– Helt kort vill jag ändå säga att Waldorfskolan är icke-konfessionell. Trossystem har inget i skolan att göra. Waldorfskolan vilar på svensk skollag, sa Maria Norberg, Waldorffederationen, till Läraren.se.

Waldorfskolan har heller inga krav på att erbjuda behöriga lärare, något som bland annat Liberalernas förre skolpolitiske talesperson Roger Haddad velat förändra.

Men utbildningsminister Anna Ekström (S) har ingen brådska att utreda ett krav på lärarlegitimation även för Waldorfskolorna.

LÄSTIPS: Därför är IES och Waldorf ­undantagna

– När det gäller Waldorf finns en lång tradition i Sverige och ett krav på legitimation även för Waldorflärare skulle försvåra för både waldorfskolor att rekrytera personal och för redan utbildade Waldorflärare som genomgått Waldorflärarutbildningen i tron att det var tillräckligt för att kunna undervisa i Waldorfskolor. Jag anser därför inte att det är angeläget att nu arbeta för att ta bort dessa undantag, säger Anna Ekström till Specialpedagogik.

Inspektionen planeras vara färdig sommaren 2022. Totalt ingår 36 skolor och 34 huvudmän.

MER LÄSNING:

Granskning: Waldorfskolor dubbelt så ofta kritiserade av Skolinspektionen

Waldorfläraren som hoppade av: ”Jag stod inte ut”

Låt inte waldorfskolorna komma undan igen