Sök

Svenska skolattacker: Fyra döda lärare – och flera svårt skadade

Montagebild. Colourbox och Getty Images.

Det är ovanligt att lärare dör i skolattacker. Senast det hände var i Trollhättan 2015.
Totalt har elever mördat fyra lärare under sådana former under de senaste fyrtio åren.
Detta är de svenska skolattackernas historia.

Malmö 2022: Två lärare på ett gymnasium i Malmö dödas av en elev på skolan. Polisutredning pågår.

Kristianstad 2022: En sextonårig elev knivhugger och skadar en lärare och en elev på NTI-gymnasiet vid vårterminens start 2022. Polisutredning pågår.

Eslöv 2021: En femtonårig elev knivskär och skadar en lärare allvarligt vid skolstarten i augusti. Han döms till två och ett halvt års ungdomsvård för mordförsök och nio fall av grovt olaga hot i december 2021. I mars 2022 dömer hovrätten honom för ytterligare fyra fall av grovt olaga hot. Motivet är hatbrott.

Varberg 2021: Den 28 januari 2021 tar sig en man i 25-årsåldern in på gymnasieskolan Peder Skrivares skola i Varberg, beväpnad med kniv och yxa och klädd i arbetskläder och hjälm med visir. En 17-årig elev skadas i handen, och mannen hotar flera andra elever. I januari 2022 döms mannen till rättspsykiatrisk vård. 

Göteborg 2020: En trettonåring pojke knivhugger och dödar en tolvåring utanför en skola, men förklaras oskyldig av domstolen, eftersom de menar att trettonåringen handlat i nödvärn.

Jönköping 2018: En minderårig pojke skadar två elever på en skola med kniv.

Stockholm 2017: En 16-årig elev vid Enskede gårds gymnasium knivskär en 17-årig elev så allvarligt att denne avlider. 2018 fastställer hovrätten tingsrättens dom om rättspsykiatrisk vård.

Broby 2016: En fjortonårig elev mördar en femtonårig elev på Göingeskolan. Motivet var hämnd. Pojken döms till rättspsykiatrisk vård.

Trollhättan 2015: En 21-åring med hatbrottsmotiv mördar en lärare, en elevassistent och en elev på en skola med svärd, och avlider själv efter att ha blivit skjuten av polisen.

Sundsvall 2001: En tidigare elev på ett gymnasium i Sundsvall knivskär två klasskompisar med avsikt att skada fler. En flicka dog till följd av attacken.

Stockholm 2001: En elev på Bromma gymnasium blir skjuten på grund av ett bråk om en påse valium.

Göteborg 1979: En tillsynslärare blir knivmördad av en berusad femtonåring när han försöker avvisa pojken från Svartedalsskolan.

Kungälv 1961: En sjuttonåring som inte gick på läroverket skjuter omkring sig på en skoldans. Sju ungdomar skadas, varav en så allvarligt att han senare avlider.

LÄS ÄVEN:

Två lärare dödade - Säpo utreder 18-åringen

Hot och våld ett växande problem

Så många lärare drabbas av hot och våld

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.