Sök

Ny skolattack avvärjd – tonåring skulle döda

En 17-årig pojke i Stockholmsområdet har häktats, misstänkt för att ha förberett sig för att döda flera personer på sin skola. Det bekräftar åklagare Katarina Engström för Läraren.

Ett år – och tre grova skolattacker i Sverige. Det kunde ha blivit fyra.
I Stockholm sitter nu en 17-årig pojke häktad av Södertörns tingsrätt efter att ha förberett sig för att döda ett antal personer på sin skola, enligt åklagare Katarina Engström. Pojken greps av polis i april. 

Åklagaren kan i dagsläget inte berätta vilken skola det handlar om, eller om de tilltänkta offren är elever eller lärare. Hon kan heller inte avslöja hur gärningen kunde förhindras.

Men hon kan bekräfta att det rör sig om ett antal namngivna offer och att sjuttonåringen hade bestämt en tidpunkt för när attacken skulle ske. Hon bedömer också att det funnits risk att planerna skulle genomföras.

– Mer kan jag inte säga i dagsläget, då utredningen är känslig, säger Katarina Engström i ett mejl till Läraren.

Kriminologen om risken för attacker

Brottsrubriceringen lyder förberedelse till mord.

Parallellt pågår utredningen av den senaste svenska skolattacken, den på Malmö Latin, där en elev dödade två lärare.

Men kriminologen Sven Granath har tidigare sagt till Läraren.se att det inte är säkert att det senaste årets skoldåd hänger ihop.

– Det finns alltid en inspirationsfaktor i de här händelserna och risken är att personer med problemprofil ser att de kan rättfärdiga sina egna idéer. Men den risken är inte större nu, inspirationen hämtar man från ganska lång tid tillbaka. Så man ska inte se det som att det blir epidemiologiskt, säger Sven Granath, som bland annat forskat kring grovt våld i skolan.

Eventuellt åtal väcks tidigast den 25 maj. 

Fyra skoldåd som kunde blivit fem

Januari 2021: En före detta elev attackerar gymnasieskolan Peder Skrivare i Varberg, en elev blir skadad av en yxa. Mannen döms till rätsspsykiatrisk vård.

Augusti 2021: En femtonåring knivskär sin lärare på Källebergsskolan i Eslöv. Läraren blir allvarligt skadad, och flera elever hotas. Femtonåringen döms till ungdomsvård.

Januari 2022: En 16-årig pojke går till attack under en lektion och skadar en lärare och en klasskompis på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Förundersökning pågår.

Mars 2022: En elev dödar två lärare på gymnasieskolan Malmö latin. Förundersökning pågår.

April 2022: En 17-årig elev grips på sin skola i Stockholmsområdet, misstänkt för förberedelse till mord.

 

LÄS ÄVEN: 

Terrorforskaren: ”Det fanns massa signaler”

Sammanställning: Alla svenska skolattacker de senaste 60 åren

Expert: Orsakerna bakom skolattackerna

Skolvåldet – tecknen lärare bör känna till