Sök

Jaara Åstrand om skoldåden: "Det krävs ett nationellt ansvar"

I det tredje skakande skoldådet på mindre än ett år dödade den tidigare eleven två lärare på skolan Malmö Latin. ”En plats där de haft rätt att känna sig trygga” skriver tingsrätten i sin dom.
– Det är så klart en obeskrivlig sorg över att det fick och kunde hända, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

UNIKA SIFFROR: Lärar-oro för skolattacker: ”Är en måltavla”

Artonåringen planerade dådet som, enligt Malmö tingsrätt, också innebar ”mycket omfattande och brutalt, besinningslöst våld som inte varit kortvarigt”. 

Den tidigare eleven har dömts till livstids fängelse.

Men Johanna Jaara Åstrand ser problem som är svåra att blunda för.

Så många lärare är oroliga

En undersökning som Lärarförbundet genomfört visar att 4 av 10 lärare oroar sig för skolattacker.

– Det senaste årets attacker har inte fått de effekter vi hade förväntat oss. Det är alldeles för få huvudmän som vidtagit åtgärder och i de fall huvudmännen gjort något så handlar det om övervakningskameror och lås, tekniska lösningar. Det kan vara helt nödvändigt men inte tillräckligt, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN: Experten: ”Varför skulle det inte bli fler skolattacker?”

Värst menar hon är det faktum att undersökningen visar att när lärare väl larmar så händer – ingenting.

– Lärare som larmar om enskilda individer vittnar om att inget händer, det är både allvarligt och anmärkningsvärt efter dessa skolattacker. Huvudmännen har inte sett över rutiner och insatskedjor eller tagit ett helhetsgrepp kring hur man arbetar förebyggande för att se till att detta inte sker, säger hon.

Vilket får Lärarförbundet att kräva nationella insatser.

– Det måste finnas en insatskedja som kopplas på omedelbart när lärare larmar om oro kring enskilda elever. Där behövs ett nationellt ansvar för att se till att sådana strukturer finns överallt. Det krävs också kraftiga resursförstärkningar för elevhälsan och vården utanför elevhälsans kompetens. Vårdköerna till BUP får förödande konsekvensen för individen men kan även drabba människor runt omkring, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN: 

18-åringen döms till livstid efter lärarmorden i Malmö

Skolattackerna: Här kan oroliga lärare få experthjälp

Sex av tio kommuner saknar beredskap

Skolattack avvärjd – tonåring skulle döda

Annan lärare mål för Eslövs-attacken

De tittade på mord och planerade skolattacker