Sök

Försökte döda lärare – nu har domen fallit

Gärningsmannen, en 17-årig pojke, döms i den den 14 juni till tre års sluten ungdomsvård för attacken på NTI-gymnasiet i Kristianstad den 10 januari 2022.

Tre års sluten ungdomsvård. Så lyder domen för den 17-åring som begav sig till skolan med fyra knivar i väskan och utförde en attack i sitt klassrum. Straffet motsvarar det som för en vuxen skulle vara 18 års fängelse.

– Det var klokt resonerat av tingsrätten, säger åklagare Pernilla Tallinger som precis fått domen i sin hand.

Det var den 10 januari som attacken på NTI-gymnasiet i Kristianstad utfördes och en elev och en lärare skadades. Nu dömer Kristianstads tingsrätt pojken för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot.

Enligt rätten har pojken haft för avsikt att döda, och man har därmed gått på åklagarens linje.

– Jag menar att han hade avsikt att döda. Det var det som var målet, säger åklagare Pernilla Tallinger.

Planerade attack

"Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa, skulle allt detta kunna undvikas", skrev tonårspojken dagarna innan attacken skedde. Då hade han också upprättat en lista över tänkbara måltavlor på sin skola – elever och lärare som han irriterat sig på.

Han planerade att gå till attack i sitt klassrum, och sedan sätta sig och vänta på att bli tagen av polis. Så skedde också.

Enligt förundersökningen hade pojken under tiden för sin planering haft tät kontakt med en särskild vän – nämligen den pojke som dömts för att ha utfört en attack i sin skola i Eslöv förra året. I utredningen om Eslövsattacken förhördes 17-åringen även som vittne – då framkom det att pojkarna brukade "skämta om saker som inte är socialt acceptabelt", till exempel nazism eller rasism.

Sluten ungdomsvård

Under rättegången, som hållits bakom stängda dörrar, har 17-åringen sagt att han är ångerfull. Han har hittills bara erkänt grov misshandel.

– Som han har lagt fram det var det för att han mådde dåligt, och detta var ett rop på hjälp, säger åklagare Pernilla Tallinger.

Själv har hon hela tiden ansett att det rör sig om mordförsök, och krävde att pojken döms till tre års sluten ungdomsvård – ett straff som för en vuxen skulle motsvara 18 års fängelse.