Sök

Åklagaren: Det är motivet bakom skolattacken

Skolattacken i Kristianstad var planerad, visar förundersökningen. Åklagare Pernilla Tallinger berättar för Läraren att de tilltänkta offren var lärare och elever.
– Motivet var hans dåliga mående, säger hon.

Under fredagen väckte åklagaren Pernilla Tallinger åtal mot den sextonåring som klädd i helsvart och med svart munskydd gick till attack mot sin gymnasieskola i januari i år.

Pojken är misstänkt för mordförsök och olaga hot.

Han har knivskurit en lärare i benet och i armen, och allvarligt skadat en annan elev med ett knivhugg i ryggen. Elevens skador har av läkare bedömts som livshotande, eftersom kniven träffat lungan.

Motivet bakom dådet

– Motivet är hans dåliga mående. Han får redogöra mer vid förhandlingen, men man kanske kan uttrycka det som att han ville få utlopp för sitt dåliga mående, säger Pernilla Tallinger.

Förundersökningen visar bilder på fyra knivar, varav tre nedhuggna i bänken framför pojken som själv ringde in till polisen och berättade vad som hänt.

Sedan tidigare är det känt att pojken är vän med den femtonåring som dömdes för att ha knivskurit sin lärare på Källebergsskolan i Eslöv i augusti 2021. På den misstänkte Kristianstadspojkens dator finns också förundersökningsprotollen från Eslövs-rättegången, och bilder på gärningsmannen iförd den skelettmask han bar under dådet.

– Vi vet att de är vänner. Vi har inte hittat något juridiskt, att femtonåringen skulle vara en anstiftare till detta. Så därför kan jag inte säga att det haft betydelse för det har vi inte hittat, säger hon.

Sökorden som är bevis

På sextonåringens dator har polisen funnit en stor mängd bilder från massakern i Columbine, samt sökningar på bland annat ”skolattack” och ”Columbine”.

– Uppenbarligen finns det intresse för skolattacker, konstaterar Pernilla Tallinger.

Attacken i Kristianstad var den tredje under samma år.

Experten om våldsdåden

Men kriminologen Sven Granath tycker inte att lärare bör vara rädda.

– Det är svårt att säga om det är en reell ökning eller om vi uppmärksammar det mer. Man måste tänka på att både lärarkåren och elevgruppen är stor i förhållandet till antalet fall. Men det är uppenbarligen många tonåringar som inte mår bra, som är inne i destruktiva tankar, säger han.

Rättegången inleds 17 maj.