Sök

Föräldrar: Ge lärarna mer tid åt att vara lärare

6 av 10 föräldrar vill att lärarna ska ha makten över undervisningen, visar en undersökning från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Arkivfoto: Amina Dahlab.

Lärare behöver mer tid för undervisningen och skolan mer resurser. Det är de viktigaste åtgärderna för att förbättra svensk skola – om man frågar vårdnadshavarna.
Som därmed skriver under de krav som lärarna själva framför i Lärarförbundets valundersökning.

LÄS ÄVEN: Jaara: Dags att leverera, politiker

Om skolan ska bli bättre behöver lärare tid för kärnuppdraget. Det anser 6 av 10 föräldrar i en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Totalt har 1 141 intervjuer gjorts med föräldrar till elever i förskoleklass, grundskola och på gymnasiet.

Prioriteringar som även speglas av lärarna i Lärarförbundets undersökning bland medlemmarna om de viktigaste valfrågorna; mer resurser till särskilt stöd, reglerad grupp- eller klasstorlek och mindre dokumentation.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har också gått ut med ett skarpt krav på samarbete mellan partierna. 

– Det är dags att sätta skolan först och lägga partiprestigen i byrålådan, lyssna på lärarprofessionen och börja leverera, säger hon till Läraren.

Hon får stöd av föräldrarna – 8 av 10 menar att kommunerna inte satsar de pengar som behövs i skolan.

Föräldrarnas val: Dessa bör få makten i skolan

Nära 70 procent av föräldrarna anser att det är ett bra förslag att inte tillåta vinstutdelning inom skattefinansierad skola, något som en tredjedel av mellanstadielärarna och högstadielärarna och nära 4 av 10 gymnasielärare ställer sig bakom som en av de viktigaste frågorna.

Av föräldrarna anser dryga 6 av 10 att lärare ska ha den största makten över hur undervisningen ska skötas – knappa 10 procent vill ge samma förtroende till de kommunala politikerna.

LÄS ÄVEN:

Här är lärarnas viktigaste frågor inför valet

10 lärarprofiler: Dessa är våra viktigaste skolfrågor inför valet

Han är ny - men tjänar mest i arbetslaget