Sök

”Jag tror jag lär mig mer här än i skolan”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Eleven Greta Thunberg strejkar från skolan fram till valet. Hon vill få både politiker och Sveriges befolkning att tänka mer på klimathotet.

Foto: Marc Femenia

Solen steker på riksdagsbyggnadens stenfasad som Greta Thunberg sitter ­lutad mot. När vi möts har hon strejkat för klimatet under sin första skolvecka — och hon ska fortsätta fram till valet. Unga som gamla stannar för att prata.

— Du är min idol, säger en kvinna med barnvagn, och frågar om hon får sätta sig en stund. Greta Thunberg nickar och ler.

Hon ger intryck av att vara mycket insatt i klimatfrågor och uttrycker sig pregnant när hon säger att politiker inte driver dem tillräckligt hårt och radikalt.

Många politiker har ­varit uppmuntrande, men tycker att jag ­borde vara i skolan.

— Ingenting händer och det blir jag väldigt irriterad på. Men i stället för att bli passiv vill jag göra något.

De flesta som möter Greta Thunberg utanför riksdagshuset är intresserade och positiva till hennes engagemang. Men hon får ta emot mycket hat från vuxna på sociala medier. Vissa har blivit så provocerade att de kallar henne terrorist, hora och andra knappt nämnbart ord.

Greta Thunberg tar det med ro. Trots påhoppen är hon nöjd med att klimatfrågan äntligen diskuteras.

Tycker du att det är viktigt att engagera sig politiskt eller anser du att aktivism är mer effektivt?

— Båda behövs. I vissa situationer, när inte politiken räcker till, behövs aktivism och ibland är det tvärtom. Mitt engagemang är inte partipolitiskt. Men när jag suttit här har det kommit många politiker och velat prata, från olika partier.

Hon säger att enskilda politiker har varit väl insatta i klimatproblemen och säger att de vill göra mer — men att de är tvungna att hålla sig till partiets linje.

— De har varit väldigt uppmuntrande mot mig men tycker samtidigt, som politiker, att jag borde vara i skolan. Det tycker mina föräldrar också men de kan inte hindra mig och förstår varför jag gör detta. De tycker också att klimatfrågan är otroligt viktig.

Greta Thunberg berättar att hon varit starkt engagerad i miljöfrågor sedan hon var 12 år. Ju mer hon lärt sig desto mer aktiv har hon blivit. Hon läser böcker och undersökningar om miljön som hon ofta hittar via nätet och har kontaktat enskilda forskare för att få veta mer.

– I familjen har vi hjälpt varandra att få mer kunskap. Vi berättar för varandra om vi hittat något nytt.

I dagarna har hennes föräldrar givit ut en bok som bland annat handlar om klimatet. De poängterar att inspirationen kommit från barnen.

Greta Thunberg har lagt en bunt papper på kullerstenarna framför sig där hon har listat viktig kunskap om klimatet som hon tycker att alla människor borde känna till.

På framsidan står det: ”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med.”

Men är du inte orolig över att förlora en massa kunskap när du inte är i skolan på tre veckor?

– Första veckorna i skolan är det inte så mycket undervisning och jag har med mig böcker i alla ämnen. Jag studerar här under dagarna och hemma på kvällarna. Just nu diskuteras valet även i skolan och jag kan inte se något bättre sätt att lära mig om det än att sitta här utan­för riksdagen där jag kan prata med olika människor och politiker. Så i vissa ämnen tror jag att jag lär mig mer av att vara här än i skolan.