Sök

Så blir nya ledarskapet i Sveriges Lärare

Åsa Fahlén, Lena Durfors, Andreas Mörck och Johanna Jaara Åstrand.

Från och med juni 2022 driver Johanna Jaara Åstrand arbetet med att etablera Sveriges Lärare – och blir från årsskiftet den första ordföranden för nya facket.
Vid sin sida har hon LR:s kanslichef Andreas Mörck.
– Sen ser jag framför mig att vi lämnar över ledarskapet till nya krafter, säger hon.

LÄS ÄVEN: Ja till Sveriges Lärare – detta händer nu

När Sveriges Lärare etableras den 1 januari 2023 är det med Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand som ordförande.

– Jag är så stolt över att vi lyckats ena lärarkåren i en organisation och det känns bra att få leda etableringen av det nya. Det kommer inte bli en dans på rosor, men jag är full av energi och beredd att göra det som krävs. Jag ser fram emot att leda och dela det ansvaret med två förbundsstyrelser, säger hon.

Andreas Mörck, kanslichef på LR.

Fram tills att det nya förbundet är ett faktum behövs en hel del arbete.

– Framförallt handlar det om att jobba ihop styrelserna, vi kommer att behöva synka det mesta av vårt arbete redan nu, att leda kansliarbetet för att ta fram stödmaterial, skapa aktiviteter, lösningar som kan underlätta och göra att etableringen av Sveriges lärare går så smidigt och bra som möjligt på alla nivåer inom förbundet, säger Johanna Jaara Åstrand.

Ser du några krockrisker med att samtidigt leda Lärarförbundet och att etablera det nya?

– Nej, inga krockrisker. Men det handlar om att sortera vad som faller under Lärarförbundets hägn och vad som måste bli det nya, säger hon.

I och med att både Lärarförbundet och LR röstat för en ny facklig organisation är ramarna satta. Nu ska de fyllas.

– Kongresserna har beslutat om grunderna, ramarna, politiken, stadgarna och förutsättningarna. Men innehållet, medlemsnyttan och verksamheten behöver vi fylla tillsammans. Det sker inte av sig själv, utan kräver jobb och är beroende av dialog både inom nuvarande förbund och mellan förbunden. Vi behöver ordna mötesplatser, arenor och konferenser där vi samlar kompetens, erfarenhet och behov för att vara så träffsäkra som möjligt med det vi tar fram, säger Johanna Jaara Åstrand.

Medan Johanna Jaara Åstrand leder bildandet av Sveriges Lärare med LR:s Andreas Mörck som kanslichef kommer LR:s ordförande Åsa Fahlén att etablera Facken inom utbildning – den samarbetsförening som förbundet kommer att ha tillsammans med Sveriges Skolledare.

Lärarförbundets verksamhetschef Lena Durfors.

Med sig har hon Lärarförbundets verksamhetschef Lena Durfors.

Uppställningen ser likadan ut fram till augusti 2023, då Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén växlar uppgifter fram till första ordinarie kongress i maj 2024.

Åsa Fahlén har sagt att hon kandiderar till ordförandeposten. Hur ställer du dig?

– Vem som blir ordförande då avgör den kongressen, men själv ser jag framför mig att vi lämnar över ledarskapet till nya krafter. Men det är min syn här och nu, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN: 

Nya organisationen – så påverkas du

Historien bakom lärarfackens utveckling