Sök

Här samlas Kirunas lärare – inför nya Sveriges Lärare

Etthundra lärare från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund samlas i Kiruna, för allra första gången tillsammans. Det är 45 dagar kvar tills det nya fackförbundet Sveriges Lärare ser dagens ljus. På bild håller Johanna Jaara Åstrand tal. Foto: Linnéa Tammerås

I Kiruna minglar Lärarförbundet och LR inför starten av Sveriges Lärare i januari 2023.
– Vi behöver fler ombud, säger Lärarförbundets Maria Johansson.

LÄS ÄVEN: Larmet: 200 skolor kan tvingas stänga

Det är för första gången som de blivande medlemmarna i Sveriges Lärare Kiruna träffas tillsammans. Totalt ett hundratal lärare, jämnt fördelade på de två nuvarande förbunden.

Bakom sig har de en höst med skyddsstopp på skolor på grund av lärarbristen och arbetsmiljön.

LÄS ÄVEN: Skola saknar lärare – 220 elever stannar hemma

Men under kvällen är det fokus på att träffas och umgås.

– Här i Kiruna har Lärarnas Riksförbund inte haft några fackliga ombud, så för dem så blir det en stor skillnad att de tillsammans med alla lärarkollegor kan vara en stark samlad röst i relation både till det politiska styret och förvaltningen, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Hon är på plats i kommunen för att lyssna till lärarnas berättelser om sitt arbete och för att prata med politiker och tjänstemän.

– Man känner verkligen av energin i rummet. Men det finns också en smärtsam medvetenhet om att det är stora utmaningar i Kiruna, inte minst så saknar man behöriga kollegor att dela ansvar med, säger Johanna Jaara Åstrand.

Maria Johansson är en av sex ledamöter i Lärarförbundet i kommunen.

Hon menar att kvällens träff är ett sätt att väcka medlemmarnas intresse för det fackliga engagemanget när svenska lärare kommer att förenas i ett och samma förbund.

”Behöver fler ombud”

– Det är jättespännande att få vara med om. Vi hoppas att det kan skapa ett intresse, vi behöver fler som engagerar sig. Vi behöver fler ombud, fler skyddsombud, säger hon.

Bland representanterna för Lärarnas Riksförbund finns Madeleine Bengtsson, blivande LR-ombud i Kiruna.

– Jag är precis ny här så det är nytt och bra att vi ses nu när vi ska slås ihop. Det är jätteintressant att träffa folk och lära sig om hur det fungerar, säger hon.

Den första januari 2023 föds Sveriges Lärare, men fackrepresentanterna i Kiruna och alla andra kommuner kommer att jobba sida vid sida fram till den första ordinarie kongressen i maj 2024.

Skolan i anmälningstopp – men få skyddsstopp