Sök

Regeringens förslag: 804 kronor om dagen till riskgrupper

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi bekräftar att det finns ett förslag om förebyggande sjukpenning på riksdagens bord. Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

804 kronor om dagen – regeringen föreslår förebyggande sjukpeng till riskgrupper för covid-19. Detta enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Nära två månader efter att riksdagen klubbade Moderaternas förslag om ersättning till riskgrupper kommer regeringsförslag om ersättning till personer som riskerar att drabbas av extra allvarlig sjukdom om de insjuknar i covid-19.

Enligt Dagens Nyheter handlar förslaget om 804 kronor om dagen, från och med första juli – och utan retroaktiv betalning. Detta enligt ett sms från socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, till tidningen.

Det kommer att dröja innan utbetalningarna kommer, eftersom Försäkringskassan behöver anställa ny personal, befarar tidningen, som också bekräftar att socialminister Lena Hallengren (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) lade fram förslaget för oppositionen under onsdagen.

”Ett väldigt sjabblande”

Camilla Walterson Grönwall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, har kommenterat den långa hanteringstiden på Läraren.se:

 – Det har varit ett väldigt sjabblande mellan Lena Hallengren och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi om var frågan ska höra hemma. Det är inte så intressant för de drabbade människorna eller ens oss i riksdagen vilken minister som sedan hanterar ärendet. Det viktigaste är att frågan löser sig.

Covidpengarna dröjer: "Känner mig sviken"

Socialstyrelsen räknar med att 200 000 personer berörs av bidraget – en siffra som DN via TT nu uppger vara 70 000.

Det är i skrivande stund även oklart om det omfattar anhöriga till personer med någon av de nio diagnoser eller sjukdomstillstånd som anses ligga bakom förhöjd risk för att utveckla allvarlig covid-19.

Enligt vad DN erfar kommer reformen kosta 5,9 miljarder under en tremånadersperiod.

Förslaget går nu på remiss.

Förskolläraren i riskgrupp – erbjöds byta jobb med städpersonalen