Sök
Publishing-priset logga

Nu slipper riskgrupper förlora semester

Nu blir det semester – även för dem som befinner sig hemma med smittbärarpenning.

Lärare med förebyggande sjukpenning slipper förlora semesterdagar för den tid de varit hemma. Detta sedan Lärarförbundet tecknat avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Mellan 1 juli och fram till 1 september har personer i riskgrupp för allvarlig covid-19 haft möjlighet att få förebyggande sjukpenning.

Nu slipper den som har rätt till försäkringen förlora semesterdagar under tiden hemma.

– Att tillhöra en riskgrupp för covid-19 är i sig en tuff situation. Därför känns det väldigt bra att vi har säkrat att dessa personer inte drabbas ännu mer, utan att de precis som den som är sjuk tjänar in sina semesterdagar, säger Camilla Brown, biträdande förhandlingschef på Lärarförbundet. Bestämmelsen träder i kraft efter förhandlingar mellan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund på ena sidan, och SKR på den andra.

I april uppskattade Socialstyrelsen att det finns cirka 200 000 personer i riskgrupp, medan myndigheten i en senare rapport skriver att det är svårt att beräkna.

Fram till 6 september hade Försäkringskassan fått in 2 250 ansökningar, och inte avslagit någon.

Regeringen har tidigare fått kritik för att ersättningen endast gäller en tremånadersperiod, och inte retroaktivt under pandemin. Men också för att ersättningsperioden endast gällt över semestern och inte när förskolor och skolor drog igång efter sommaren. Dessutom tog det lång tid för regeringen att få ersättningen på plats, vilket socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kommenterade så här:

– Vi har vänt och vridit på de flesta systemen för att kunna ge ersättning till de som drabbats på olika vis av coronaviruset. Det är en svår situation för den enskilde och jag förstår frustrationen med att det tar tid. Givetvis vill vi ha systemet på plats så snart som möjligt och jag vet att Försäkringskassan arbetar intensivt med att få det på plats, säger Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, till Läraren.se.