Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Skolattacken: Femtonåringen åtalas för tidigare knivbrott

Tre månader före attacken hade pojken som nu åtalas för mordförsök på en lärare med sig tre knivar till skolan. Foto: TT

Femtonåringen som attackerat och allvarligt skadat en lärare på Källebergsskolan i Eslöv åtalas även för brott mot knivlagen. Han har vid ett tidigare tillfälle haft tre knivar med sig till skolan.

I maj 2021 hade pojken som nu åtalas för mordförsök på en lärare med sig tre knivar till skolan. I augusti går han in maskerad på sin egen skola och knivskär en lärare.

– Det finns ett mindre åtal som gavs in idag gällande brott mot knivlagen, som består i att han har haft tre knivar med sig till skolan, säger åklagare Pernilla Nilsson, till Läraren.se.

Pojken har också uttryckt bland annat rasistiska och homofoba åsikter.

– Det handlar om att den misstänkte har uttryckt åsikter kring de här ämnena, dels i skriftlig form, dels i rörliga bilder. Jag menar att han genom sitt handlande velat få uppmärksamhet och sen kunna uttrycka sina åsikter, säger hon.

”Utttryckt sådana åsikter tidigare”

Det är heller inte första gången som femtonåringen gett uttryck för sådana tankar.

– Det framgår av utredningen att han uttryckt sådana åsikter tidigare. Det är alla de omständigheterna som anges i stämningsansökan. Det är ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, säger Pernilla Nilsson.

Tycker du att skolan gjort så mycket som de borde i det här fallet?

– Det är personliga åsikter och jag arbetar som åklagare och min huvuduppgift är att utreda brott. Sådana åsikter håller jag för mig själv, säger Pernilla Nilsson.

Hon bekräftar också att läraren inte var det planerade målet för attacken.

– Det finns ingenting i utredningen som talar för att läraren utsattes för något han gjorde.

Läraren.se söker rektor på skolan för en kommentar.

Förvaltningschefen Kerstin Melén Gyllenstam vill inte uttala sig i det enskilda ärendet.

LÄS ÄVEN

Så ska de stoppa skolattackerna

Skoljuristen: Så får lärare ingripa

Polisen: Vi är väl rustade för skolattacker