Sök

Biträdande rektor skadad i knivattacken

Jenny Wahlberg, kommunikationschef vid Academedia (på bild), säger att medarbetaren är lindrigt skadad. En elev är allvarligt skadad efter attacken.

Knivattacken på en gymnasieskola i Kristianstad skedde i ett klassrum. De skadade är en elev och en lärare, som också är biträdande rektor på skolan.
– Vi tränar vår personal för sådana situationer, säger Jenny Wahlberg (bilden), kommunikationschef vid Academedia.

LÄSTIPS: Terrorforskaren: ”Det fanns massa signaler”

Gymnasieskolan är liten, här går 180 elever och enligt Jenny Wahlberg, kommunikationschef för Academedias grund- och gymnasieskolor, så känner alla varandra väl.

Men i morse knivskar en tonårig pojke den biträdande rektorn och en sextonårig elev i ett klassrum på skolan. Eleven är allvarligt men inte livshotande skadad, enligt polisen.

– Båda personerna är på sjukhus och tas om hand. Medarbetaren är vår biträdande rektor, och han är lindrigt skadad och mår efter omständigheterna okej. Men han får också vård, säger Jenny Wahlberg.

Motivet oklart

Polisen vill inte uttala sig om bakgrunden till attacken, eller om det är en skolattack liknande den i Eslöv.

– Jag kan inte gå in på detaljer kring motiv och liknande, det är något vi håller på att kartlägga just nu, säger polisens presstalesperson Filip Annas. 

Bör andra skolor i närheten höja sin beredskap?

– Detta hände på en enskild skola, sen är det upp till varje skola att arbeta aktivt med säkerheten. 

Kan du säga om det finns någon hotbild generellt mot skolor?

– Det kan jag inte säga att det gör, säger Filip Annas. 

Den misstänkte förövaren är gripen och under en presskonferens på måndagen säger polisen att tonårspojken kunde gripas sju minuter efter händelsen. 

De kan ännu inte kommentera motivet bakom knivdådet, men Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef, säger att det kan komma att bli fler målsäganden när utredningen fortgår.  

Jenny Wahlberg på Academedia säger att det är kan vara så att medarbetaren skadades när han försökte avvärja attacken.

Personalen är tränad för situationer som denna, och har agerat enligt den utbildning som skolkoncernen ger sina anställda.

Så hanterade lärarna attacken

– Här förstår jag att det varit lock-in och det tränar vi medarbetarna i. Vi har ett utbildningprogram och de har följt de rutiner som vi har vid sådana här incidenter, säger hon.

Samtliga elever som var på plats på skolan i morse är kvar för att förhöras av polis, och det pågår en brottsplatsundersökning. Säkerhetschefen Mattias Hammar är på väg för att se vilken typ av stöd som skolan behöver.

– Det beror lite på status, alla har inte varit på plats vid händelsen så det är olika. Det handlar om kuratorstöd, en debriefing för att se hur de mår. Och det gäller eleverna också, säger Jenny Wahlberg. 

Skolan öppnar som vanligt igen i morgon, tisdag.

LÄS ÄVEN:

Knivdåd på skola - lärare och tonårspojke skadade
Skolvåldet – tecknen lärare bör känna till

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.