Sök

Efter skolskjutningen i Texas: "Saknar ord"

Två lärare och nitton barn dödades av skytten på grundskolan Robb Elementary School i Uvalde. Foto TT/AARON M. SPRECHER

Nitton barn och två lärare dödades på Robb Elementary School, Uvalde, Texas, i den näst största skolattacken i USA genom tiderna.
”Alla barn och lärare måste kunna gå till skolan och känna trygghet” skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand på sin Facebooksida.

LÄSTIPS:

Kraven på ministern efter skolattackerna: "Mer stöd – tidigt”

På Robb Elementary school pågick firandet av det kommande skollovet när en artonårig elev på en skola i närheten kraschade sin bil i ett dike utanför skolan och klev ut beväpnad med ett gevär iförd skottsäker väst, enligt CNN. Gärningsmannen hann döda 21 personer, varav två lärare, och skada ytterligare barn innan polisen sköt honom till döds.

”Jag saknar ord för att beskriva alla känslor jag känner just nu. Två dagar innan de skulle gå på sommarlov mördas oskyldiga barn och lärare i ännu en skolskjutning” skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand på Facebook.

Hon har också skickat sina kondoleanser till de två amerikanska lärarförbunden American Federation of Teachers (AFT) och National Education Association.

Attacken är den näst mest omfattande i USA någonsin, efter attacken mot skolan Sandy Hook som krävde 26 offer 2012.

"Något måste göras för att stoppa vansinnet"

Läraren.se har varit i kontakt med AFT, som hänvisar till ett uttalande som ordföranden Randi Weingarten gjort i ett pressmeddelande:

”Endast i Amerika kan människor handla mat och bli nermejade av en skytt med hjärtat fullt av hat; endast i det här landet kan föräldrar inte vara säkra på att deras barn är i säkerhet i skolan” skriver hon.

Randi Weingarten skriver vidare att skjutvapenvåldet är en cancer och att ”något, vad som helst måste göras för att stoppa vansinnet”.

I Sverige riktar Lärarförbundet skarpa krav mot regeringen för att förhindra ytterligare svenska skolattacker efter dåden i Eslöv, Kristianstad och Malmö.

– Våra krav handlar framför allt om de förebyggande åtgärderna, rätten att sätta in stöd tidigt, fler lärare och speciallärare, förstärkt elevhälsa och bättre samordning med BUP och polis – inte om stängda skolor, har Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, sagt tidigare till Läraren.

MER LÄSNING OCH LYSSNING: 

Experten: Våldet syns i tvåårsåldern

Terrorforskaren: ”Det fanns massa signaler”

De tittade på mord och planerade skolattacker

Ny podd för lärare