Sök

Misshandlades av förälder - fick rätt tre år senare

Lars Nivbrant har arbetat som lärare i 40 år – och menar att betygshetsen ökar. Foto: Privat

SO-läraren Lars Nivbrant misshandlades av en förälder som var missnöjd med sonens betyg. Föräldern friades i tingsrätten.
Nu, tre år senare, ändras domen och föräldern döms i hovrätten för våld mot tjänsteman, skriver DN.se.

Efter händelsen i maj 2017 har Lars Nivbrant börjat arbeta annorlunda.
Eleverna får inte grupparbeta som tidigare. Det blir nästan aldrig tillfälle till rollspel. Båda arbetssätten är för svårbedömda.

– Jag har varit tvungen att utöka prov och inlämningar för att få mer formella bedömningar på fötterna och kunna visa upp, säger han.

Det är fredag förmiddag och Lars Nivbrant har precis anlänt till Spånga grundskola, hans arbetsplats sedan 1988.

Drygt tre år har gått sedan en förälder knackade på dörren till lärarnas arbetsrum för att diskutera sitt barns betyg. Det slutade med tumult, och att pappan tog strypgrepp på Lars Nivbrant, skriver Dagens Nyheter.

Det är Lars Nivbrants berättelse, och skolans. Pappan friades från misstanke om våld mot tjänsteman i tingsrätten. I veckan togs domen upp i hovrätten, och två lärarkollegor vittnade. Nu har domen kommit - och den ändrades. 

– Jag är inte den oroliga personlighetstypen, jag tar gärna en konflikt. Hade jag inte haft så lång erfarenhet hade jag varit mer påverkad, säger Lars Nivbrant, till Läraren.se.

Betygssystemet pressar lärarna

Lars Nivbrant undervisar i SO, och har arbetat som lärare i 40 år. Och han ser att föräldrar blivit mycket mer fokuserade på sina barns resultat än tidigare.

– Vi har ett fullständigt havererat betygssystem som pressar lärarna att hela tiden prestera formella resultat. Bokstäver. Det är det enda föräldrar intresserar sig för, säger han.

En vecka efter misshandeln var han orolig. Fick sällskap på vägen till pendeltåget. Trodde att pappan till eleven skulle hoppa fram bakom en buske.

Eleven fick B i religion. Han och familjen hade bestämt sig för ett A.

– SO är kanske det ämnet som har mest besvär. I religion har vi sju veckor på oss i nian, och jag ska bedöma sju olika saker och lägga in i matrisen. Och ska jag då ha formella skäl till betygen, med prov eller inlämningsuppgifter i alla de sju, så blir det ett helvete för både elever och lärare, säger Lars Nivbrant.

Händelsen har påverkat både honom och lärarkollegiet på skolan.

– Det pressar fega lärare att utöka bedömningstillfällen med inlämningar. Föräldrar av den kalibern accepterar inte informella bedömningar, eller helhetsbedömningar, säger han.

Svea hovrätt gör enligt Dagens Nyheter bedömningen att Nivbrants berättelse är trovärdig och vittnen kan också styrka berättelsen. Föräldern döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Lars Nivbrant tilldöms 5 000 kronor i skadestånd, skriver DN.se. 

– Det känns bra att hovrätten kommer fram till en fällande dom. För mig personligen har det kanske ingen större betydelse, men jag tycker det är principiellt viktigt, säger Lars Nivbrant till Dagens Nyheter. 

Läs också: Lärarförbundet kräver krafttag mot föräldrapressen.