Sök

Lärarförbundets krav: ”Stäng av hotfull förälder”

En förälder har terroriserat personalen på förskolan under flera år – utan att bli avstängd. Foto Shutterstock / iStock

I flera år har Lärarförbundet krävt att en förälder ska stängas av från en förskola. Han har terroriserat barnskötare och lärare – men kommunen tvekar. Barn och skolförvaltningens chef Jytte Lindborg menar att personalen i dag mår bra.
– Men vi bara väntar på att föräldern ska komma tillbaka, säger förskolläraren Sofia, som egentligen heter något annat.

Läs även Lärarnas covid-19-frågor – och svaren

Varje dag vid hämtning och lämning uppstår en stor oro på förskolan i Lunds kommun. Är det idag pappan kommer och hämtar?
Under ett års tid har föräldern varit frånvarande. Personalen har fått personlarm som går till ett väktarbolag. Och de väntar på att tvingas använda dem.

LÄSTIPS: FÅTT NOG AV VÅLDET – ANMÄLER

– Pedagogerna, barngruppen och andra vårdnadshavare har blivit drabbade av den här förälderns aggressiva beteende på ett sätt som jag hoppas att ingen annan någonsin ska behöva bli, säger Linda Johansson, Lärarförbundets huvudskyddsombud i Lund.

Sedan den första dagen av familjens första inskrivning i förskolan har det varit problem, något som Sydsvenskan var först med att rapportera.
Det kan vara en regnjacka som är blöt, som leder till att personalen blir utskälld. Eller anklagelser om att andra barn tafsat eller retats.

”Jättejätterädd”

– Jag har varit jättejättejätterädd. Varenda dag vid hämtning och lämning, varje dag, förändrades atmosfären på avdelningen. Vi gjorde oss redo. Vem vågar gå ut i hallen idag? Vem hjälper till om den personen blir påhoppad? Så har det varit i flera år. Han har anklagat kollegorna som har slutat för att ha misshandlat hans barn. Han har anklagat andra barn för att ha tafsat på hans barn, retat hans barn…totala lögner, säger Sofia, som av rädsla för personen inte vill ha med sitt riktiga namn i artikeln.

Fyra personer har slutat på grund av vårdnadshavaren. Några är fortfarande sjukskrivna.

Men från Lunds kommun har responsen varit sval.

Under slutet av 2018 fick personalen larm, kopplade till ett vaktbolag. Året därpå anställde dåvarande rektorn dessutom en väktare, som skulle stå gömd på nedervåningen under lämning- och hämtningstid. Problemet var att allt inträffade en trappa upp.

Lärarförbundet hotade med skyddsstopp om inte väktaren fick stå på övervåningen. Och fick gehör. Under våren 2019 fanns väktaren där. 

– Facket har legat på, och det har gett resultat. Men under hela processenhar det varit tydligt från kommunens sida att det är pedagogerna som ska anpassa sig, säger Linda Johansson.

– Facket har varit underbara. Vi har fått så mycket stöd. Men de har också blivit bakbundna, säger Sofia.

Under de fem år terrorn pågått, har förskolan haft tre olika rektorer.

– Jag vet inte hur mycket stöd rektorerna fick, men det hände inget, säger Sofia.

LÄSTIPS: HOT OCH VÅLD KOMMUN FÖR KOMMUN

Tvingades polisanmäla 

Hon och kollegerna ville se polisanmälningar från kommunens sida, men upplevde i stället att de pressades att göra egna. När det inte blev fråga om polisutredning förseddes Sofia i stället med munkavle.

– Vi fick skriva under en handlingsplan, jag skulle inte skulle prata med pappan, för att det skapade problem. Sen var vi ju tvungna att göra det ändå, ingen annan vågade, säger hon.

Men så försvann pappan, och var borta ett år. Nu är han tillbaka hos familjen. Förskollärare och barnskötare är rädda att de ska hamna i terrorn igen.
Sofia är beredd att trycka på larmknappen.

Kräver avstängning: ”Inget barnperspektiv”

Lärarförbundet har hela tiden krävt att föräldern ska få besöksförbud, något rektor kan besluta.

– Det är en unik situation. Det vanliga är att vårdnadshavare som har åsikter och tankar om verksamheten samtalar med pedagoger eller rektor, och så brukar det lösa sig. Så har det inte fungerat i det här fallet. I stället har allting accelererat enormt, säger Linda Johansson.

Sofia är en av dem som varit sjukskriven. Hon gick långa promenader i skogen. Sa till sig själv hur stark hon är, att hon är bra på det hon gör.

– Men jag tänker på alla barn, när han varit som värst. Hans och andra. De har sett mig ledsen varje dag. Alla mina barn har sett mig vara rädd, gråta, hört honom skrika åt mig, vifta med paraplyer och vara hotfull. De har hört mig höja rösten mot honom – allt det här har skett på förskolan. Det finns inget barnperspektiv i Lunds kommun.

LÄSTIPS: SÅ MÅNGA SJUKSKRIVS EFTER HOT OCH VÅLD

LÄS ÄVEN

Skolchefen och rektorn stänger inte av föräldern: ”Finns saker vi kunde gjort bättre”

8 frågor och svar – så hanterar du jobbiga föräldrar