Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Eslövs-attacken: Åtal väcks mot femtonåringen

Åtal väcks mot femtonåringen som kan ha haft rasistiska eller homofoba motiv bakom knivattacken.

Den skadade läraren på Källebergssskolan i Eslöv var inte själva målet för femtonåringens skolattack. Enligt åtalet, som väcks idag, fanns det i stället rasistiska eller homofoba motiv.

LÄSTIPS:  Femtonåringen tog med knivar till skolan – månader före attacken

Läraren.se kunde igår avslöja att åtal väcks mot den femtonåring som maskerad attackerade sin skola och allvarligt knivhögg en lärare, den 19 augusti 2021.

Kan finnas rasistiska motiv

Enligt åtalet var den skadade läraren på Källebergsskolan i Eslöv inte själva målet för femtonåringens skolattack. Det fanns dock, enligt åtalet, rasistiska eller homofoba hatmotiv bakom attacken.

”Åtalet innehåller också ett påstående om att motivet för brottet har varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”, står det i pressmeddelandet.

Gärningsmannen filmade hela händelsen och bevisläget är, enligt åklagaren Pernilla Svensson, gott.

Pojken åtalas nu för försök till mord, grovt olaga hot mot elever och skolpersonal, samt grovt hot mot tjänsteman, mot polis, vid gripandet.

Han har tidigare erkänt grov misshandel, men nekar till att han ville mörda läraren.

– Vi har arbetat i en särskild utredningsorganisation, där polisområdet även fått förstärkning från andra enheter i polisregion Syd. Förhören med barnen, som både är målsägare och vittnen, har hållits av våra särskilt utbildade barnförhörsledare. En stor mängd material från våra it-undersökningar har analyserats av analytiker och specialister, säger polisens utredningsledare Patrik Nyquist, i pressmeddelandet.

Datum för rättegången är inte satt.

Kerstin Melén-Gyllensten, förvaltningschef i Eslöv, har tidigare sagt till Läraren.se att hon inte känner till att det skulle funnits varningssignaler om att något liknande skulle kunna hända:

– Skolan har skött allt exemplariskt. Men sedan finns det alltid saker man kan förbättra. Vi inleder ett utredningsarbete, men det är inte klart på en vecka eller tre. Jag tror inte att man kan förebygga allt, det sker okända saker.

Saknats riskbedömning

Arbetsmiljöverket har också granskat skolan, och funnit att det saknats riskbedömning. Dock är myndigheten nöjd med kommunens insatser efter attacken, när det till exempel gäller att ta hand om personal.
Bland annat har lärarna utrustats med en larm-app.

Fredrik Gustavsson är ordförande för Lärarförbundet i Eslöv. 
Fackförbundet har medlemmar på den aktuella skolan, som har idrottsprofil.
Han har tidigare sagt att det inte finns någon särskild historia av stök eller hot mot lärare på skolan.

– Det är en fullt normal högstadieskola, sa han till Läraren.se efter attacken.

LÄS ÄVEN

Så ska de stoppa skolattackerna

Skoljuristen: Så får lärare ingripa

Polisen: Vi är väl rustade för skolattacker