Sök

Efter knivattacken – skadade läraren tillbaka på skolan

Foto: TT/Johan Nilsson.

Tårar och sorg men också elever och lärare som kommit närmare varandra. Gymnasieskolan i Kristianstad där två personer knivhöggs av en elev under gårdagen är öppen igen. På plats finns Mattias Hammar, Academedias säkerhets- och trygghetschef, men även den lärare och biträdande rektor som skadades i attacken.

LÄSTIPS: Biträdande rektor skadad i knivattacken

– Det blir väldigt speciellt. Man är såklart tagen och berörd. Det är tårar och sorg. Men man kan också höra skratt. Medarbetarna är också tagna men fokuserade att hjälpa varandra. Man är väldigt mån om att eleverna ska känna trygghet, säger Mattias Hammar.

Academedia-koncernen har arbetat med en PDV-utbildning (pågående dödligt våld) de senaste fem åren. Personalen på gymnasieskolan i Kristianstad visste vad de skulle göra.

De låste in sig.

Så funkar utbildningen

Mattias Hammar, säkerhetschef på Academedia, säger att en av delarna i skolkoncernens PDV-utbildning är att identifiera elever som inte mår bra.

Utbildningen består enligt Mattias Hammar av två grenar, en av dem förebyggande där målet är att identifiera elever som inte mår bra.

– Att försöka jobba proaktivt och identifiera människor som hamnar i utanförskap och som brottas med dåligt psykiskt mående. Hur vi kan stötta, hur vi jobbar med inkludering, jämlikhet. Hur vi kan jobba proaktivt för att undvika att hamna i ett sådant läge, säger han.

Skolattacker är oerhört ovanliga. Men i Kristianstad skedde det ändå, trots personalutbildningen.

 – Du kan ha säkerhetsbälte och övningsköra på halkbana och göra ett jättebra förberedande arbete och så blir det ändå en trafikolycka. Skolan jobbar aktivt med frågorna, men man kan inte styra individer. Även om vi gör ett jättebra jobb så kan det hända. Man kan säga att varje händelse är ett misslyckande, och det är så. Men det är i en större kontext, säger Mattias Hammar.

Den andra delen av koncernens PDV-utbildning är praktisk, indelad i tre steg; Fly, göm dig, slåss.

– Man bryter ner delarna och övar på dem praktiskt. Sätter man kunskapen på plats innan det händer och i en lugn miljö har man större chans att göra rätt när det värsta händer, säger han.

Under gårdagskvällen förekom det medieuppgifter om att den misstänkte gärningsmannen, som nu sitter anhållen, var bekant med den femtonåring som är dömd för skolattacken i Eslöv.

Risk för efterapning

– Vi vet av amerikanska erfarenheter att det finns en copy-cateffekt, och att det kan komma hot runt årsdagar och liknande. Det är tragiskt, men inte orimligt, säger Mattias Hammar.

Han är tränad för en situation som i Kristianstad. Men frågan är om man som lärare kan träna sig inför en situation där ens elev plötsligt drar kniv.

– Det är en händelse som man inte ens kan tänka att den ska inträffa, säger Mattias Hammar.

MER LÄSNING:

Knivdåd på skola - lärare och tonårspojke skadade

Lärarförbundet: ”Attacken hanterades enligt boken”

Terrorforskaren: ”Det fanns massa signaler”