Sök

Så kopierade han bästisens skoldåd

Tonåringen som misstänks för att ha attackerat elever och lärare på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Bild: Polisen.

De är bästa vänner sedan många år och delar sitt mörka intresse för skolattacker och nazism.
När den misstänkte sextonåringen går till attack mot sin klass på NTI-gymnasiet i Kristianstad, har han valt samma låt som femtonåringen spelade vid attacken i Eslöv:
”Don´t stop me now” med Queen.

LÄS ÄVEN: Sex av tio kommuner saknar beredskap

Även om de har träffats ett par gånger i verkligheten, är det på nätet det mesta umgänget mellan femtonåringen och sextonåringen sker. De tittar på masskjutningar tillsammans. Hyser samma intresse för nazismen.

Det framgår av det förundersökningsprotokoll på drygt 2 700 sidor som Läraren tagit del av.

Femtonåringen beskrev sina avsikter i en chattapp innan han iförd mask och hjälm knivhögg sin lärare på Källebergsskolan i augusti 2021.

I förhören säger hans bästa vän att han inte trodde att hoten var allvarligt menade.

Nu är de knutna till varsin skolattack.

Sextonåringen är misstänkt för att ha attackerat en lärare och en elev på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Femtonåringen sitter av sitt straff på SIS-hem.

Under åtals- och rättegångsperioden har de inte haft kontakt.

Då upptar de kontakten

Men efter femtonåringens placering på SIS-hemmet börjar de prata igen. Sextonåringen har hjälpt till med att sätta upp konton i sociala medier – något som inte är möjligt för den dömde att göra själv med restriktionerna på SIS-hemmet.

Femtonåringen sitter isolerad. De övriga intagna är kritiska mot vad han gjort och det finns en hotbild mot honom.

Under jullovet slutar sextonåringen att ta medicinen han ordinerats för sina neuropsykiatriska problem. Han vänder på dygnet. Och när skolan börjar har han lämnat en hög med kläder på sitt rum, kläder som ska med till SIS-hemmet och den framtid han ser. En framtid som femtonåringens.

På datorn finns fem dokument, alla placerade så att polisen lätt ska hitta dem.

LÄS ÄVEN: Åklagaren: Det är motivet bakom skolattacken

Åklagaren Pernilla Tallinger säger till Läraren.se att det inte finns några bevis för att femtonåringen ska ha påverkat sextonåringen till att attackera sitt gymnasium.

Så kopierade han attacken

Men sextonåringens avsiktsförklaring är en kopia av femtonåringens. Attacken skedde precis som i Eslöv precis i början av en alldeles ny termin. Båda spelar samma musik, båda är svartklädda och maskerade.

Men sextonåringen planerade att döda skolkompisarna med en yxa. Och till skillnad från femtonåringens rasistiskt och homofobt motiverade attack saknas något egentligt motiv.

På morgonen dagen för attacken ångrar sig sextonåringen och tar med fyra knivar i stället. Han vill skada, inte längre döda.

Han drivs av att skada folk, säger han i förhör. Han vet inte varför, men det har blivit värre efter kompisens dåd i Eslöv. Och precis som där var det en slump vilka som föll offer för attacken.

På morgonen, strax innan dådet, sitter sextonåringen i NTI-skolans trappa och rektorn byter några ord med honom om jullovet. Hon säger att han ska skynda sig för att inte bli sen till lektionen. Strax därpå hör klasskompisarna musiken i korridoren utanför, och sextonåringen rycker upp dörren till klassrummet och går till attack.

Klockan 9.13 ringer en lärare på NTI-gymnasiet till SOS-alarm och berättar vad som hänt. Strax därpå ringer sextonåringen själv. Då sitter han ensam i klassrummet, med tre knivar fasthuggna i bordet framför sig, den sista liggande.

Barrikaderade sig

Lärare och elever har barrikaderat dörren och trots att det finns ytterligare en utgång sitter den misstänkte eleven kvar när polisen kommer.

Läraren är knivhuggen i arm och ben, men inte allvarligt skadad. Hugget som klasskompisen fått i ryggen visar sig vara livshotande.

Dådet var planerat sedan en vecka tillbaka. I en av datorerna som sextonåringen använder hittar polisen 75 sökningar på ”skolattack”.

Misstänkte eleven om motivet

Han säger att det är som ett tryck inombords, något han måste göra.
Sedan ungefär ett år har hans dåliga mående eskalerat.

Sextonåringen berättar om hallucinationer.

Besöken hos kuratorn har inte hjälpt.

Femtonåringen i Eslöv är hans enda vän, som har tagits ifrån honom.

Men som också börjat må bättre under tiden på SIS-hemmet. Sextonåringen tänker att det kanske skulle kunna hjälpa honom också.

Mamman har varnat skolan för kontakten med Eslövs-pojken, förklarat att sextonåringen är lättpåverkad.

Sextonåringen säger i polisförhören att Eslövs-eleven fått uppmärksamhet för sina idéer efter attacken. Kanske ska han få uppmärksamhet han också.

Men läraren på NTI-gymnasiet, han som knivhöggs i benet och i armen och fick plåstra om sig själv i lärarrummet, han vill inte ha uppmärksamhet.

I en artikel i DN ber han i stället omvärlden om att agera för att förhindra fler attacker. Själv uppger han i polisförhören att det han känner är äckel. Äckel över att inte ha lyckats skydda sina elever.

LÄS ÄVEN: 

”Vi lärare står utan skydd”

Terrorforskaren: ”Det fanns massa signaler”