Sök

Annan lärare mål för Eslövs-attacken

En lärare som var ”allmänt jobbig mot honom” ska ha varit gärningsmannens egentliga mål. Foto: Polisens förundersökning

Under torsdagen började rättegången mot den 15-åring som misstänks för mordförsök på en lärare. Förundersökningen visar att det var en annan lärare som gärningsmannen planerade att döda – tillsammans med flera elever.

LÄSTIPS: Skolattacken: Femtonåringen åtalas för tidigare knivbrott

Femtonåringen knivskar en lärare så allvarligt att det fanns risk för lärarens liv. Sedan dess har läraren haft svårt att sova och röra sig ute på stan, enligt förhör.

Men att just den personen föll offer för den planerade skolattacken var bara en slump.

”Om inte läraren hade stoppat honom kunde han ha dödat fler. Läraren stoppade ett massmord” säger en kamrat till femtonåringen i polisförhören.

Pojken om skadade läraren: ”Snäll"

I förhör bekräftar även gärningsmannen att han tyckte att målsägaren var ”snäll” och att det var bara råkade bli så. 

Gärningsmannen, som alltså står åtalad för mordförsök och vapenbrott, hade flera andra personer som han planerade att döda. Bland dessa finns en lärare.

En lärare som var ”allmänt jobbig mot honom” enligt gärningsmannens egna ord i polisens förhör.

Där fanns även andra elever, utvalda efter femtonåringens världssyn. Han har enligt förundersökningen vid flera tillfällen uttryckt främlingsfientliga åsikter.

Framförde fler hot

Hans konversation i sociala kanaler uttrycker rasistiska tankegångar, precis som teckningar med hatmotiv som polisen funnit i hans rum.

I sina kanaler har han också delat sina planer på en skolattack. Under dådet hotade han med en ny attack inom några veckor. Och innan Eslövsdådet har femtonåringen även hotat en skola i Australien.

MER LÄSNING:

Expert: Orsakerna bakom skolattackerna
Skolvåldet – tecknen lärare bör känna till

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.