Sök

16-åring åtalas för knivattack på skola

En lärare och en elev skadas när pojken går till attack med kniv på skolan i Kristianstad. Nu åtalas 16-åringen – som visat sig vara vän med pojken som låg bakom en liknande attack på en skola i Eslöv förra året.

Tumult uppstår i ett klassrummet på NTI-gymnasiet i Kristianstad i början av året. 16-åringen kommer till skolan med en kniv och hugger en annan tonårspojke som får allvarliga skador. Även en lärare attackeras – han får lindriga skador.

Bara sju minuter efter larmet kan 16-åringen gripas och han anhålls senare misstänkt för mordförsök. Sedan dess har han suttit häktad – men något uppsåt eller tanke om att försöka döda någon fanns aldrig, har försvarsadvokat Björn Attnarsson tidigare uppgivit för TT. 16-åringen åtalas nu för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot den 11 januari på gymnasieskolan i Kristianstad, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressutskick.

16-åringen har visat sig ha haft nära kontakt med en pojke som gjort sig skyldig till ett liknande brott. Under utredningens gång har det framkommit att pojken i Kristianstad är vän med den 15-åring i Eslöv som dömdes till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år sedan han knivhuggit en lärare på en skola i augusti i fjol.

I utredningen om den skolattacken förhördes 16-åringen som vittne, och då framkom det att de två känt varandra i flera år och att de delade filmer som folk gjort medan de begått massmord.

En rättspsykiatrisk undersökning som gjorts har visats att 16-åringen i Kristianstad inte lidit av någon allvarlig psykisk störning – vilket innebär att han inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård om rätten anser att han är skyldig.

LÄS ÄVEN:

Knivdåd på skola - lärare och tonårspojke skadade

Sammanställning: Alla svenska skolattacker de senaste 60 åren

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.