Sök

16-åring åtalas för knivattack på skola

En lärare och en elev skadas när pojken går till attack med kniv på skolan i Kristianstad. Nu åtalas 16-åringen – som visat sig vara vän med pojken som låg bakom en liknande attack på en skola i Eslöv förra året.

Tumult uppstår i ett klassrummet på NTI-gymnasiet i Kristianstad i början av året. 16-åringen kommer till skolan med en kniv och hugger en annan tonårspojke som får allvarliga skador. Även en lärare attackeras – han får lindriga skador.

Bara sju minuter efter larmet kan 16-åringen gripas och han anhålls senare misstänkt för mordförsök. Sedan dess har han suttit häktad – men något uppsåt eller tanke om att försöka döda någon fanns aldrig, har försvarsadvokat Björn Attnarsson tidigare uppgivit för TT. 16-åringen åtalas nu för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot den 11 januari på gymnasieskolan i Kristianstad, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressutskick.

16-åringen har visat sig ha haft nära kontakt med en pojke som gjort sig skyldig till ett liknande brott. Under utredningens gång har det framkommit att pojken i Kristianstad är vän med den 15-åring i Eslöv som dömdes till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år sedan han knivhuggit en lärare på en skola i augusti i fjol.

I utredningen om den skolattacken förhördes 16-åringen som vittne, och då framkom det att de två känt varandra i flera år och att de delade filmer som folk gjort medan de begått massmord.

En rättspsykiatrisk undersökning som gjorts har visats att 16-åringen i Kristianstad inte lidit av någon allvarlig psykisk störning – vilket innebär att han inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård om rätten anser att han är skyldig.

LÄS ÄVEN:

Knivdåd på skola - lärare och tonårspojke skadade

Sammanställning: Alla svenska skolattacker de senaste 60 åren