Sök

Lärarens krönikör Maria Wiman debatterar skolan i SVT

Lärarens krönikör Maria Wiman deltar i SVT-programmet Sverige möts, för att diskutera skolan. Bild: SVT

Lärarens krönikör Maria Wiman är på väg till direktsända SVT-programmet ”Sverige möts”, där kvällens debatt handlar om skolan, friskolorna och betyg.
– Jag måste få fram vad betygssystemet gör med våra barn, säger hon.

LÄS ÄVEN: Lovskolan sågas – nio av tio klarar inte gymnasiet

Läraren.se fångar högstadieläraren och krönikören Maria Wiman på väg mot Trelleborg och inspelningen av kvällens avsnitt av ”Sverige möts”.

Vilket budskap vill du föra fram?

– Jag måste få fram vad vårt betygssystem gör med våra barn, vad vi utsätter dem för. Det är en sak att se statistiken på pappret, men som lärare är jag del av systemet där man på riktigt slår ut 15 procent av våra ungdomar och dömer dem till ett liv utan gymnasieutbildning. Det är en enorm frustration och förtvivlan och det är verkligen inte därför jag valde det här jobbet. Kanske är det extra smärtsamt för mig som jobbar på högstadiet och som verkligen sätter slutbetygen och då och då tvingas sätta F:et som gör att en elev hamnar på utsidan. Det måste jag banka in i politikernas huvuden. Det är inte hållbart och jag tror inte att någon lärare i Sverige tycker att det är ett bra system.

Som lärare är jag del av systemet där man på riktigt slår ut 15 procent av våra ungdomar

Vem ska du möta?

– Jag ska möta Liberalernas partiledare Johan Pehrson, vilket känns fantastiskt. Hans parti har drivit betyg från årskurs fyra, Liberalerna fick igenom betyg från årskurs 6 och fler nationella prov. Han har verkligen varit en av pådrivarna bakom det jag ser konsekvenserna av: enorm skolstress, skoltrötthet och psykosomatiska besvär. Så det känns ju suprebra att få vända mig direkt till honom.

Hur känns det inför tv-framträdandet?

– Det är hedrande, och sällan lärares röster hörs i de här debatterna. Men också meganervöst. Jag har varit med i tv förut, och då har det varit myspys och lärarpanel och man har pratat om skolan. Nu är det skarpt läge och jag kommer direkt från skolan och är inte någon vässad politiker som kan vrida och vända på allt. Det blir jätteintressant och nervöst. Så efteråt ska jag bara valsa vidare till hotellet och djupandas.

Programmet sänds på SVT 1 kl 20, och på SVT Play. 

LÄS ÄVEN:

Wiman: Hur i hela friden ska vi rädda våra pojkar??

Forskare: Inga fördelar med tidiga betyg

Var tredje i utsatta områden klarar inte grundskolan