Sök

Regeringen startar utredning om statlig skola

Nu startar utredningen om att förstatliga skolan, en fråga som bland annat Liberalerna och Nyamko Sabuni drivit starkt.

Regeringen och samarbetspartierna tillsätter på tisdagen en utredning om hur ett förstatligande av skolan kan gå till, rapporterar Dagens Nyheter.

LÄS MER: Lärarförbundets kritik – här är vad regeringen ska utreda

Utredningen, som ska göras av en särskild utredare, ska omfatta alla skolformer utom förskolan och komvux. Det parti som starkast drivit på för ett förstatligande är Liberalerna. Partiledaren Nyamko Sabuni säger att staten bör ta över skolan för att de ekonomiska skillnaderna mellan kommunerna är för stora.

– Det har lett till stora problem med likvärdigheten och att kvaliteten i undervisningen varierar så mycket beroende på vilken kommun barnen bor i, om det är ute på landsbygden där det är glest med barn eller om det är förorten med många nyanlända, säger hon till DN.

Utredningen kommer inte att ta fram skarpa lagförslag som kan ligga till grund för en regeringsproposition. Det är i linje med januariavtalet, där S, MP, C och L kom överens om att det ska tas fram "ett beslutsunderlag som kan skapa förutsättningar för statligt huvudmannaskap för skolan". S och C var överens om att kommunalisera skolan för drygt 30 år sedan.

LÄS ÄVEN

Statlig skola – så säger politikerna

Tvärvändningen: Lärarförbundet kräver att staten tar över skolan

Ska staten ta över? Så säger lärarna själva