Sök

GUIDEN: Så fixar du en alternativ avslutning

5 tips om hur du fixar en sjyst skolavslutning trots coronatider.

Behöver du tips för att avslutningen ska bli så bra som möjligt trots ­coronatider? Bli inspirerad här!

1. Bjud in en hemlig gäst

Vad har ni jobbat mycket med under våren? Vem skulle kunna representera detta ämne? Något känt ansikte? Mejla önskad och hemlig gäst som får vara med på länk för att krydda ert firande. Det räcker med tio minuter. Kanske kan han eller hon berätta hur det var att sluta aktuell årskurs och svara på några spontana frågor? Det blir ett minne att ta med sig in i sommarlovet.

2. Släpp en film

Som alternativt firande kan ni i klassen förbereda en filminspelning. Eleverna skriver manus och är delaktiga i processen. Vid avslutningen släpps filmen och föräldrarna får en länk till det färdiga verket. En spännande start på lovet! Kom ihåg – som alltid – att kontrollera vilka elever som får synas och inte.

3. Dokumentera det historiska

Förhoppningsvis blir årets skolavslutning något alldeles unikt och inget vi behöver vänja oss vid. Men låt eleverna dokumentera sin upplevelse av vårens coronakris – i text, foto, film eller sång. Samla allt och låt dem dela med sig, och spara inför framtiden. Ett kul tidsdokument för dem själva att se hur alla resonerade. Sådana här tider kan dessvärre sannolikt uppstå igen.

4. Pimpa handtvättandet

Ni har säkert nött in tvätta händerna till eleverna dagligen och lika viktigt är det såklart en avslutningsdag. Men visst är det speciellt att få tvätta tassarna med lite extra lyxig tvål på skolavslutningen?

Pimpa toaletterna med fin-tvål som luktar extra gott, ballonger och blommor i vas, så att även skoltoan kan få kännas lite spa:ig lagom till lovet. För dyrt att köpa in? Kolla om någon kan bidra.

5. Spring ut digitalt

När baler och studentfirande ställs in eller skjuts upp gäller det att inte deppa ihop totalt utan göra det bästa av situationen. Anlita en duktig filmare som får föreviga det alternativa utspringet för studenterna som får följas digitalt och eventuellt live av föräldrarna. (Har ni för många studenter som ska springa ut så går det att fixa ett alternativt utspring från klassrummet.)

Även för yngre elever funkar detta: fika ihop, tala till klassen och sjung – men via länk. Vi lovar, inget öga kommer att hållas torrt, även om det är en skärm mellan kidsen och föräldrarna på distans.

Men kom ihåg: Ta hjälp av ditt nätverk för att hitta en förälder eller annan med tekniksinne som riggar och håller i kameran så att du som lärare kan koncentrera dig på eleverna. När det gäller studentfirande kan det finnas en lokaltidning som är intresserade av att sända live.