Sök

Det här gäller för skolavslutningar och studentfirande

Samling i klassrummet på skolavslutningen får grönt ljus av FHM.

Det blir inga skolbaler, studentflak, stora utspring eller skolavslutningar i aula i år heller. Men avskild betygsutdelning och skolavslutning på klassnivå får tummen upp av Folkhälsomyndigheten.

Myndighetens nya rekommendationer går inte att misstolka när det gäller årets skolavslutningar och studentfiranden. Större gemensamma ceremonier, samlingar eller aktiviteter, för samtliga elever i en årskurs samlas, bör undvikas.

FHM:s rekommendationerna är:
• Samla elever klass- eller gruppvis i exempelvis ett klassrum eller annan avskild lokal för betygsutdelning eller social samvaro.
• Utspring bör genomföras en klass i taget eller i mindre grupper.
• Begränsa antalet familjemedlemmar och besökare för att undvika trängsel. Firandet med utomstående bör ske utomhus där det går att hålla avstånd till varandra.
• Personer med symptom ska stanna hemma.
• Undvik större samlingar i entréer, korridorer, aula, matsal eller andra gemensamma utrymmen
• Säkerställ att det finns möjlighet att tvätta händer med tvål och vatten. Erbjud vid behov handsprit.

När studenter och elever lämnat skolan så ska man fortsätta att hålla avstånd. Studentflak, karnevalståg eller liknande är inte tillåtet. Transportstyrelsen har förlängt sitt tillfälliga förbud som infördes inför förra årets skolavslutningar och studentfiranden.

LÄSTIPS Hemlin: Tänk om vi fick kramas på studenten

Max åtta personer

Den som hyrt buss eller båt omfattas av samma regelverk som den som hyrt en lokal för exempelvis en privat fest. Max åtta personer får vistas där samtidigt.

I vissa kommuner har man även beslutat att förbjuda vistelser i vissa parker, badplatser eller andra områden där det finns en påtaglig risk för trängsel.

LÄS ÄVEN

Här kan covid-utspringet permanentas