Sök

De halverade lärarnas sjukskrivningar

Therése Boman, Helena Tellström, Camilla Augustsson och Johan Kjäll är mer än nöjda med klassmentorerna. Foto: Erik Abel

De anställde tolv klassmentorer, helt utan lärarutbildning. Och sjukfrånvaron nästan halverades. Välkommen till Norrängsskolan i ­Lycksele.

Norrängsskolan hade stora problem. Sjukfrånvaron var hög och rektorn Helena Tellström hade svårt att hitta behöriga lärare.

– Det var omöjligt. Vi hade noll sökande när vi utlyste tjänster, säger hon.

Då föddes idén att göra något radikalt. Att anställa personer på försök helt utan lärarutbildning. För att avlasta och stötta lärarna. Det nya ”yrket” kallades klassmentor.

– Det var lärarnas idé. Jag frågade vad de ville ha, berättar Helena Tellström.

Therése Boman nickar. Hon undervisar i svenska och matematik på lågstadiet och minns tiden före klassmentorerna som kaotisk.

– Tankar om att sluta fanns. Det var så slitigt, säger hon och minns förhoppningarna när skolan utlyste 12 klassmentorstjänster hösten 2017.

– Vi tänkte att får vi bara 14 sökanden är det bra. Då har vi några att välja mellan.

Men skolan fick 96 att välja mellan. Kravet var gymnasiebehörighet, men inte mer, datorvana och vana med barn, säger Therése Boman.

Helena Tellström fortsätter:

– Många vill jobba i skolan, men inte med undervisning. Vi sade nej till akademiker för då skulle vi konkurrera med andra delar av kommunen. Eftersom klassmentorerna dokumenterar en hel del ville vi ha datorvana.

”Under kortare sjukskrivningar tar mentorn över.”

När Läraren besöker Norrängsskolan bjuds det på måndagsfika. Fruktsallad, kex och ost dukas fram i lärarrummet. Stämningen är uppåt, men lite nervös. Utbildningsnämnden ska dagen efter avgöra om det blir någon fortsättning på försöket.

– Vi skulle lamslås om det blir ett nej, säger Therése Boman. Hon och kollegorna har vädjat till nämnden om att projektet ska bli permanent.

Viggo Lindhe, klassmentor sedan tre år, håller också tummarna. 

– Jag undrar hur lärarna orkade innan skolmentorerna kom, säger han.

Det gjorde de inte. Vårterminen 2017 peakade lärarnas sjukfrånvaron med 14,4 procent. Riksgenomsnittet för kommunalanställda var då 4,8 procent och för alla anställda 3,7 procent.

Klassmentorn Viggo Lindhe ser läraren som en kollega, inte chef.

2019 hade sjukfrånvaron bland lärarna sjunkit till 8,4 procent.  Men Helena Tellström är inte nöjd. Hon vill att frånvaron ska sjunka ännu mer.

Men vad gör Viggo och hans mentorskollegor som får lärarna att må mycket bättre? Förenklat kan man säga att de gör allt utom att undervisa.

– Vi lärare kan inrikta oss mer på kunskapskraven och vad eleverna ska lära sig, säger Camilla Augustsson, som undervisar i svenska, engelska och SO i sexan.

Är det aldrig oklart vem som ska göra vad?

– Nej, det fina är att det finns en tydlig rollfördelning mellan mig och klassmentorn.

När Camilla har lektion finns nästan alltid mentorn med som stöttar elever, håller ordning och kan om det behövs ta ut en orolig elev utanför klassrummet. Och är läraren sjuk kan skolmentorn hoppa in och undervisa.

– Det blir en väldig trygghet att det inte dyker upp någon okänd. Så under kortare sjukskrivningar på några dagar tar mentorn över. Vi lärare ger instruktioner, säger Camilla Augustsson.

Det finns fler fördelar med skolmentorerna, tycker lärare. Dels har könsbalansen ökat, eftersom hälften av mentorerna är män, dels kommer de in med en helt annan erfarenhet.

– Det är bra att få in folk från ”verkligheten”. De kommer från olika yrken och har andra sätt att se på saker och ting. Sammantaget har vi jättebreda kunskaper på skolan i dag mot innan projektet. Jag ser bara fördelar, säger Johan Kjäll, lärare i matematik, SO och NO i årkurs fyra.

Trots 12 nya tjänster har Norrängsskolan lyckats hålla sin budget.

Hurdå?

– Vi har nyttjat skolans resurser bättre. De som jobbar på fritids är mer använda, vi har sökt en del statsbidrag och fått några. Vi har bara kvar en elevassistent. Men grundbemanningen har ökat.

När Läraren lämnar Norrängsskolans lärarrum har fikat dukats bort.

Men senare i veckan blev det tårta. Lycksele utbildningsnämnd sade ja till klassmentorerna.

LÄS MER:
Sjukskriv dig – då orkar du mer

Därför går många lärare in i väggen

Läraren Carina föll ihop på golvet – var sjukskriven i sju år

Dokument: Den sjuka läraren