Sök

Trots kritiken – BEO drar nytt fall till hovrätten

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Trots kritik mot att BEO driver för många kränkningsärenden- och skadeståndskrav för långt, väljer nu Barn- och elevombudet (BEO) att överklaga ytterligare en friande skadeståndsdom.

Barn- och elevombudet har fått kritik för att driva skadeståndsärenden för långt, bland annat av Skolinspektionens jurister.

Skolsverige väntar just nu på att Högsta domstolen ska bestämma sig om en eventuell resning i ett fall då en lärare i Lidköping lyft en trotsig elev ur en soffa.

Nu hoppas myndigheten att hovrätten ska ta upp fallet med den pojke i Malmö, som känt sig kränkt av en praktikant.

Praktikanten fick lämna sin tjänst efter att ha dragit en sjuårig pojke i tröjan, men tingsrätten bedömde kränkningen som ringa, och avslog BEO:s krav på 10 000 kronor:

”Sammantaget anser tingsrätten att kränkningen, om sådan egentligen alls förekommit, som (pojkens namn) utsatts för varit av sådant ringa slag att någon rätt till kränkningsersättning inte föreligger”, skriver tingsrätten i domen enligt nyhetsbyrån Lexnova.

De exakta skälen till att BEO driver ärendet vidare, vill juristen Malin Hedstig inte gå in på.

– Jag vill vänta med det tills vi lämnat in överklagandet. Sista dag för det är nionde oktober, säger hon.

Malin Hedstig.

Hur har ni resonerat kring kritiken mot BEO:s skadeståndskrav, i det här fallet?

– Jag förstår inte den kritiken. Skolinspektionen och BEO och huvudmannen är överens om att eleven har utsatts för kränkande behandling i det här fallet, säger Malin Hedstig, jurist på BEO.

Domstolen gick ändå på kommunens linje.