Sök

Regeringen tillbakavisar L:s avgångskrav

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Utbildningsminister Anna Ekström tillbakavisar Liberalernas krav på BEO:s avgång, i en interpellationsdebatt i riksdagen.

Barn- och elevombudet BEO har varit utsatt för hård kritik senaste tiden – både internt och externt där bland annat Roger Haddad (L) krävt att den läggs ner. Men utbildningsminister Anna Ekström avvisar kravet.

I en intervju med Lärarnas tidning kräver Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson, att Caroline Dyrefors Grufman får sparken. Men detta är inte aktuellt, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Kritisera gärna mig som minister, men att kritisera tjänstemän för att tillämpa den lagstiftning som finns tycker jag inte passar sig, sa hon i dagens riksdagsdebatt, enligt TT.

Utbildningsministern oroar sig dock för att lärare oroar sig för anmälningar till BEO och Skolinspektionen.

– Men jag vill värna möjligheten för barn och föräldrar att ha en instans att vända sig till, sade hon, enligt nyhetsbyrån.

BEO:s roll ska ses över i samband med att hela myndighetskartan över skolområdet ses över. Detta är en del av regeringsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Till Lärarnas tidning säger BEO Caroline Dyrefors Grufman att hon välkomnar en sådan genomgång av myndigheterna.

– Det är bra att man gör en översyn så att vi får klarhet i gränsdragningen mellan Skolinspektionen och Barn- och elevombudet eftersom viss osäkerhet idag föreligger. Jag kan också konstatera att Anna Ekström fortsatt uttrycker ett förtroende för Barn- och elevombudet. När det gäller avgångskravet så har jag inget att säga i den frågan, säger hon.

LÄS ALLA VÅRA ARTIKLAR OM KRITIKEN MOT BEO HÄR