Sök

Rapp digitalisering i coronas fotspår

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Östersunds grundskollärare förbereder eleverna för digital distansundervisning.
– Digitaliseringen som skulle ta så lång tid, den går på två dagar, säger grundskolechefen Anna Örjebo Amelin.

Förskolorna rapporterar att barngrupperna är tillbaka till normal storlek, efter stora sjukskrivningar i förra veckan. En stor förskola i varje område av kommunen ska ha öppet för att ta hand om de barn vars föräldrar har samhällsnödvändiga yrken.

Men den stora utmaningen är en annan.

– Att få till en bra och kvalitativ distansundervisning för grundskolorna. Det tränar vi med sexorna och sjuorna, och håller tummarna för att vi åtminstone inte behöver stänga den här veckan, säger förvaltningschefen Anna Örjebo Amelin.

Lärarnas tidning har tidigare skrivit om att pandemin påverkar skolornas digitaliseringsarbete.

– Vi ligger nog medellångt framme på riksnivå. Men nu får alla chansen att steppa upp. Mina it-strateger sa lite på skoj att ”utvecklingen som skulle ta så lång tid. Nu går det på två dagar”, säger Anna Örjebo Amelin.

Anna Örjebo-Amelin

I kommunen har elever i årskurs 6-9 tillgång till egen dator eller surfplatta. Men frågan är hur man sköter själva pedagogiken för yngre barn på distans.

– Det är ju jättesvårt. Men man får ju försöka. Jag hörde från en fristående skola att en förälder hade sagt att undervisar man digitalt för mindre barn, så måste föräldern sitta bredvid hela tiden. Och då kan man inte gå till jobbet. Så vi får ta en fundering om hur det ska gå till. Om man får göra det analogt, eller skicka vanliga hemuppgifter, säger hon.

I Åre, tio mil därifrån, står kommunerna inför en samhällsspridning av coronaviruset, som dragit igång med skidturismen.

Än så länge är varken lärare eller elever drabbade.

– Lugnt är det inte, men utifrån de omständigheter och förutsättningar som är så känner jag att vi tar puckarna. Lugnt är det väl inte någonstans, säger tf skolchefen Gunnel Weinz.

Gunnel Weinz

Flera intervjupersoner har bekräftat för Lärarnas tidning att föräldratrycket hårdnar i under pandemin. I Åre kommun anser en del vårdnadshavare att åtgärderna inte är tillräckliga och andra vårdnadshavare anser att de är okej.

– Det har varit mycket information i massmedia under de senaste veckorna, på nyheterna har man gått ut med att det i vår region är samhällssmitta. Vårt budskap i Åre kommun är att om man har förkylningssymptom, så ska man stanna hemma. Vi har information på vår hemsida, förutom den information vårdnadshavare har tillgång till i övriga kanaler. Vi har en egen krisledningsstab för att underlätta för rektor, vi har skrivit hänvisningar som är gemensamma för hela kommunen, säger Gunnel Weinz.

I en tidigare intervju med Lärarnas tidning, förklarar  Mikael Svensson, SKR:s programansvarige för digitaliseringen, den ojämlika takten mellan huvudmännen såhär:

– Det har inte reglerats i någon form av strategi. Vi har haft en ganska tuff debatt i Sverige där den ena sidan vill digitalisera i full fart och den andra sidan inte vill. Och någonstans har vi tappat fart i besluten. I stället för att diskutera kreativa lösningar har vi fastnat i ja eller nej och jag tror inte att vi på något sätt inte ska följa med i tiden, men det är klart att vi ska använda digitaliseringen där den gör nytta. Men den stora anledningen är ekonomin. Det ser inte roligt ut hos kommunerna och det måste till mer medel från staten. Då hade kommunerna kunnat rusta bättre. Men nu är de på gång.

Det krävdes corona?

– Det tänker jag inte svara på riktigt, sa han då.