Sök
Publishing-priset logga

Nya regler: Så ska du hantera skolmåltiden

De nya reglerna för skolmaten gäller från 25 mars. Foto: Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Nu träder de tuffare reglerna i kraft om hur mat får serveras och ätas på skolor och förskolor. Det får inte förekomma trängsel eller längre köer till mat eller vid bord men elever får fortfarande ta maten själva.

Från och med den 25 mars och som längst till den 31 december 2020 gäller Folkhälsomyndighetens striktare regler för exempelvis skolmatsalar och restauranger. Alla måste sitta och äta sin mat vid bord eller ta med för avhämtning och eleverna måste kunna hålla avstånd till varandra i köer till bufféer och när de äter.

Livsmedelsverket har också mer konkret förtydligat vad som gäller på sin hemsida.

Anna-Karin Quetel, näringsexpert på Livsmedelsverket som arbetar specifikt med frågor som rör skolmåltider poängterar att det inte är maten i sig eller serveringsbesticken som är problemet.

Anna-Karin Quetel.

–  Vi vet att det finns en oro kring bestick och buffétagning. Men vi vet från liknande virus att det inte smittar så utan genom direktsmitta när någon hostar och det kommer ned i luftvägarna hos någon som står nära. Om någon tar i ett bestick med virus på händerna så blir det en lång väg till smittspridning för att det ska komma ned i någons luftväg. Det här viruset förstörs av magsyran om det kommer ned via magtarmkanalen till skillnad från exempelvis vinterkräksjuka som trivs i våra magtarmsystem, förklarar hon.

Så barnen kan fortsätta att ta mat själva, såväl kall som varm mat, från en buffé. De behöver ej serveras av personal, enligt Livsmedelsverket.

Men om det finns smittade personer i lokalen skulle trängsel och närheten till varandra kunna bidra till att smitta sprids. Därför är det noga med att avståndet hålls mellan eleverna när de står i köer, tar mat och sitter vid borden. Ingen får heller stå och äta eller dricka enligt de nya riktlinjerna, säger Anna-Karin Quetel.

– Här behöver skolorna tänka kreativt. Vi vet att det ofta är köbildning och att skolorna kan ha små matsalar så kan man hitta andra lokaler som uppehållsrum, klassrum där barnen kan sitta och äta och schemalägga måltiderna mer spritt över dagen? För det viktigaste av allt är att minska trängseln, säger hon.

Det är viktigt att tvätta händerna eller använda handsprit inför ett besök i matsalen. Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter frukt och grönt bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns.

Man skriver också att det inte finns något i dag som tyder på att coronaviruset smittar via maten ifall någon som tillagat maten är smittad. Coronaviruset smittar via mikroskopiska droppar i luften som kommer ned via luftvägarna och inte via magtarmkanalen. Men Livsmedelsverket poängterar att man självklart inte bör arbeta om man är sjuk utan man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man bör följa de vanliga rengöringsrutiner som gäller för kök och servering. Vanliga desinfektionsmedel gör att coronaviruset förlorar sin förmåga att smitta.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT LÄSA ALLA VÅRA ARTIKLAR OM CORONA I SKOLAN.