Sök

Lektion om islam blev viral – lärare dödshotad

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Religionslektionen handlade den här gången om islam. En förälder spred en bild av skolarbetet på sociala medier, och skrev "sluta kränka våra kristna barn". Nu dödshotas läraren och skolans rektor.

Lärare och rektor på en skola i Tierp får dödshot, efter att en förälder hävdat att skolan försöker få eleverna att bekänna sig till islam.

Eleverna på skolan har haft lektioner om kristendom och islam. Judendomen stod näst på tur. Men en förälder reagerade på skoluppgiften som eleverna gjorde om islam och la ut den på Facebook.

Föräldern menade att skolan tvingade barnen att bekänna sig till islam. Tierps kommun dementerar på sin hemsida.

– Lektionsupplägget var gjort  för att skapa förståelse och befästa kunskap, under kristendomslektionen firade man påsk till exempel. Avslutningsvis på lektionen om islam har man skrivit ett brev och svarat på vissa frågor, i jagform. Det är det brevet som figurerat på nätet. Det har varit en lugn lektion, det har inte varit tvång, tre vuxna var med på lektionen och de har en väldigt samstämmig bra bild av det hela, säger Ulf Sjulander, tillförordnad utbildningschef, till Lärarnas tidning.

Bilden på hemuppgiften hamnade på en offentlig hemsida, som ofta ägnar sig åt media- och invandringskritik.

– Det brakade loss ordentligt på onsdagsmorgonen, det gick ganska fort. Vi kunde konstatera att grunden var att eleverna hade skrivit det i jagform, och att det var vad som lades ut på nätet. I och med att det gick vidare till hemsidan har föräldern tappat kontrollen fullständigt. Det lever sitt eget liv. Det är hot från alla möjliga håll. Rektorn och läraren har fått lämna ifrån sig sina telefoner, de ska inte behöva ta emot allt, säger Ulf Sjulander.

I texten som eleven skrivit, och som delades på nätet, står: "Hej jag tillhör Islam. Jag ber i moskén. Jag firar Ramadan. Jag läser Koranen. Koranen är uppdelad i en bok. Såhär ser min symbol ut. Appilif Ramadan är 30 dagar. Koranen når (?) 114 sidor."

Både läraren och rektorn är kvar i tjänst, och får stödsamtal.

Blommor, godis – och tandborstar. Starkt stöd till skola efter dödshot.

– I morse la någon ut en bild på ett handeldvapen och skrev ”var ligger skolan” men det har också varit uttryckliga hot mot rektorn, att han ska grävas ner.  Det är någon som lagt ut fulltständiga kontaktuppgifter till lärare och rektor. Och privata kontaktuppgifter, säger Ulf Sjulander.

Är det konkreta dödshot?

– Jag tycker att det är ganska tydligt när man skriver att man vill gräva ner någon, säger han.

Skolan kommer att hålla den avslutande lektionen, denna gång om judendomen.

– Vi kan inte ge efter för den här typen av hot, säger Ulf Sjulander.

Skolan har fått stort stöd från föräldrar och lokalsamhälle. Bland annat har femtio föräldrar skrivit under ett kort med "tack för att ni finns".

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.