Sök

Lågaffektivt bemötande: Wiman mot Skogstad i TV4

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Lågaffektivt bemötande – katastrof eller framgångsrecept? I TV4-programmet ”Efter fem” med Tilde de Paula Eby debatterade Lärarnas tidnings krönikör Maria Wiman med debattören Isak Skogstad.

På tisdagen beslutade Högsta domstolen att bevilja prövningstillstånd för Skolinspektionens barn- och elevombud (BEO) som driver skadeståndsanspråk mot en skolmedarbetare som lyfte bort en elev som med en soffa blockerade en korridor.

På onsdagskvällen debatterades lågaffektivt bemötande, vilket den skolanställde borde ha använt i kontakten med eleven, enligt BEO.

– Läraren gjorde sitt jobb, säger skoldebattören Isak Skogstad, och hänvisar till tingsrätten och hovrätten som båda dömt till den anställes fördel.

Maria Wiman, krönikör i Lärarnas tidning, håller inte med.

– Det handlar om att situationen inte ska triggas upp. Man ska bygga relationer från grunden, säger hon.

Se hela debatten här:

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.