Sök

Karensdagen slopas under corona-utbrottet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Regeringen och samarbetspartierna slopar karensdagen under en begränsad tid.
– Vi står beredda med ytterligare åtgärder, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen meddelade att karensdagen slopas under coronakrisen.

Det är staten som kommer att stå för notan när regeringen och samarbetspartierna slopar karensdagen, så att den som är hemma sjuk får betalt av arbetsgivaren från och med den första dagen.

– Det är viktigt för mig som finansminister att vi har kunnat spara i ladorna för sådana här situationer, säger Magdalena Andersson (S).

Den tillfälliga insatsen kommer i första hand att gälla under en och en halv månad, med en beräknad kostnad för staten på knappt en miljard i månaden. Perioden kan förlängas vid behov,  beroende på hur smittan utvecklas.

– Det måste vara lätt att göra rätt, och samhällets olika signaler måste hänga ihop. Ska en lärare stanna hemma även vid små sjukdomssymtom är det orimligt att inte ta bort karensdagen vilket också regeringen nu insett, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Beslutet står klart efter regeringen och samarbetspartierna höll presskonferens under onsdagen, där nya budgettillägg presenterades. Bland annat för att svenska företag ska klara den tillfälliga krisen.

Regeringen kommer också att förstärka Försäkringskassans ekonomi för att myndigheten ska kunna betala smittbärarpenning, ett bidrag för den som inte kan jobba och som är eller misstänks vara smittad av samhällsfarlig sjukdom – dit coronaviruset räknas.