Sök

Förskola stoppar Luciafirande

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

En förskola i Motala slopar Luciafirandet inför publik. Enligt chefen är det både för barnens och föräldrarnas skull.

Förskolan Kärrbacken har beslutat att ställa in det traditionella Luciauppträdandet i år och det av flera skäl. Förskolechefen Anna Karmskog säger att beslutet är taget inom ramen för skollagens bestämmelser gällande diskriminering och kränkande behandling. Hon tycker att firandet sätter press på både föräldrar och barn.

– Många köper in Luciadräkter och tomtedräkter för ett tillfälle. Det känns inte rätt att utsätta vårdnadshavare för det, att de ska tvingas köpa dessa. Alla har inte den ekonomi som krävs, säger hon till Motala Vadstena Tidning.

Förskolechefen menar att barnen också blir utsatta, att en stor folksamling och publik gör många oroliga och ledsna. Hon anser det också tveksamt ur ett genusperspektiv att barnen ska gå på rad i ett Luciatåg.

Beslutet presenterades på ett föräldramöte förra veckan och mötte en del upprörda reaktioner.

– Hur ska vi föräldrar förklara det här för våra barn som längtat och valt ut kostymer? Min son blev jättebesviken, säger Jessica Gunninge, som har barn på förskolan, till Motala Vadstena Tidning.

En som inte blir besviken är kolumnisten Alex Schulman, som i sin krönika i Expressen välkomnar lussestoppet och önskar sig det på fler håll.

”Det är väl ändå sympatiskt. Och helt rimligt. Hoppas lusseförbudet sprider sig vidare, jag skulle gärna se det på mina barns förskola, så slapp man sitta där och lida med de skrämda barnen igen” skriver han.

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.