Sök

Folkhälsomyndigheten: Barn sprider inte corona

Karta över covid-19:s spridning över världen 29 februari. Till höger: Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens avdelningschef för mikrobiologi
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Barn tycks inte sprida coronaviruset. Det säger Folkhälsomyndigheten som svar på kravet från föräldrar som kräver att barn som besökt drabbade områden ska stanna hemma från skolan, enligt Sveriges Radio.

På måndagen börjar skolorna igen i stora delar av landet efter en veckas sportlov, då många elever varit på resa, även i coronadrabbade länder. Många lärare är därför oroliga över om det finns coronasmitta bland eleverna.

Men Folkhälsomyndighetens chef för mikrobiologi, Karin Tegmark Wisell, hänvisar till en ny lugnande studie från Världshälsoorganisationen WHO och Kina.

– Barnen utgör en väldigt liten andel av de som bär på infektionen. Det är inte barnen som driver den här infektionen, säger hon till SR.

Från och med måndag låter Japan sina 13 miljoner skolbarn vara hemma för att stävja coronavirusets spridning och även områden i till exempel Italien och Libanon har valt att stänga skolor.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn som inte uppvisar några symptom gå till skolan snarare än att stanna hemma i 14 dagar eftersom det är osannolikt att friska barn orsakar smittspridning.

– WHO har precis haft en grupp som varit i Kina och studerat mer i detalj vissa frågeställningar, då har de har inte hittat ett enda fall där det finns rapporterat att smitta har skett från barn till vuxna, säger Karin Tegmark Wisell.

Många oroliga föräldrar vill nu att barn som vistats i drabbade områden inte ska få besöka skolan på två veckor.

På Lidingö kommer också en gymnasieskola att hålla stängt, på grund av coronaoron.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens avdelningschef för mikrobiologi, menar att sådana åtgärder vore fullständigt oproportionerliga och saknar stöd i fakta och kunskap.

– Att man inte ska låta rädslan ta överhand utan man måste gå på de fakta vi har. Jag tycker vi har väldigt bra underlag för att hålla kvar vid att det är enbart om man har symptom som man ska kontakta 1177.