Sök

DO tar upp slöjförbudet i Skurup

Slöjförbudet i Skurup har fått effekten att ännu fler flickor som kommer till skolan med slöja. 17 kommuner övervägs just nu att ta efter förbudet, visar TT:s genomgång.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Diskrimineringsombudsmannen kommer att undersöka om den skånska kommunens slöjförbud bryter mot diskrimineringslagen.

Skurup har blivit uppmärksammat sedan rektorn Mattias Liedholm vägrat att genomföra SD och M:s beslut om slöjförbud på Prästamosseskolan där han arbetar.

Mattias Liedholm har tidigare berättat för Lärarnas tidning om hur han lever under dödshot efter sitt beslut.

Nu meddelar Diskrimineringsombudsmannen (DO) att det blir en undersökning för att se om förbudet mot huvudduk, burka, niqab och hijab i skola och förskola innebär ett brott mot diskrimineringslagen.

– DO anser att det är angeläget att klargöra om en tillämpning av beslutet är förenligt med diskrimineringslagen och därför inleder vi nu en vägledande tillsyn, säger Linnea Sigeman sektionschef på DO:s rättsenhet.

– Vårt ingångsvärde är att det inte är diskriminerande och vi menar att det redan är prövat i Europadomstolen, säger kommunordförande Johan Bolinder (M), till Lärarnas tidning.

Kommunen fortsätter dock att arbeta med den inkluderingsplan som ska innehålla förbudet.

– Det är viktigt och vi har ett fullmäktigebeslut på det. Sen. pågår det en prövning i förvaltningsrätten, den lever vidare, säger kommunordförande Johan Bolinder (M).

Skolverket har sedan tidigare slagit fast att förbudet strider mot religions- och yttrandefrihet.

– Jag tycker att det är synnerligen anmärkningsvärt eftersom även den saken är prövad i Europadomstolen tidigare och man har funnit att så inte är fallet, säger han.

Kommunen har fram till 14 april på sig att besvara DO:s frågor.