Sök

Tidigare skolchef på Römosseskolan döms till fängelse

Römosseskolan. Foto: TT

Drygt tolv miljoner kronor av friskolan Römosseskolans skolpeng försvann till bland annat Somalia. Nu döms en tidigare skolchef för grova bokföringsbrott och grov förskingring till fyra och ett halvt års fängelse.

Göteborgs tingsrätt dömer dessutom en medåtalad kvinna till villkorlig dom för flera grova bokföringsbrott.

Båda åtalade åläggs också med näringsförbud, samtidigt som bolaget som utfärdat fakturorna i fallet ska betala en miljon kronor i företagsbot.

Föreningen bakom Römosseskolan slipper dock betala företagsbot, eftersom det enligt rätten skulle drabba föreningen onödigt hårt.

Den åtalade tidigare skolledaren nekar till brott. Under rättegången hävdade han att pengar som skolan skulle använt för it-service i stället kunde skickas till Somalia, eftersom flera personer skötte datorservice och digitalisering gratis.

"Han tyckte att det var en bra idé att låta sitt bolag fakturera Römosseskolan för it-tjänster och använda pengarna till bland annat projekt i Somalia. Problemet är att arbetena inte utfördes", säger Robert Eneljung, rådman och juristdomare i målet, i ett pressmeddelande.

Tingsrätten dömer mannen till samma straff som chefsåklagare Henric Fagher på Ekobrottsmyndigheten yrkade på under rättegången.

Skolor i Somalia

Åklagaren hävdar att Römosseskolan betalat orimligt mycket för it-tjänster, jämfört med andra skolor. En stor del av "överskottet" skickades till två organisationer i Somalia.

– Pengarna har till mesta del använts för skolor och liknande. Jag tror att vi har hjälpt tusentals elever i Somalia i olika projekt och workshops, sade skolchefen själv i rättssalen enligt GT.

Fakturorna för it-tjänster kom från två bolag som skolchefen själv kontrollerade. Sedan godkände han dem själv, för skolans räkning.

Samtidigt gick en del av pengarna till dyra resor som den tidigare skolchefen gjorde i andra länder, enligt GT.

Römosseskolan har tre skolor i nordöstra Göteborg. Verksamheten drivs av föreningen Framstegsskolan. Den nu åtalade tidigare skolchefen polisanmäldes sedan föreningens styrelse, och en revisor, reagerat över de höga it-kostnaderna.

Riskerar att stängas

Parallellt med processen om misstänkta ekobrott pågår en rättsprocess om själva skolorna. Skolinspektionen har sedan i oktober velat stänga skolorna, eftersom man inte litat på att skolans ledning haft kontroll över ekonomin.

Skolorna är dock fortfarande öppna, i väntan på nya prövningar av Skolinspektionens beslut.

LÄS ÄVEN:

Skolinspektionen överklagar om Römosseskolan

Skolinspektionen stänger kritiserade friskolor

Kritiken – efter att stoppade skolan får öppna igen

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.